Alles wat was, afscheid van ooievaar

Alles wat was, afscheid van ooievaar
Categorieën: ,
Publisher:

“‘Ooievaar is heengegaan.’ zegt hij zacht.
‘Doe niet zo stom!’ zegt Pauw, ‘Waar is ze heen gegaan dan? Ze is toch hier? Ze is net aangekomen!’” 

Uil en zijn vrienden zitten op de uitkijk. Eindelijk komt Ooievaar terug uit het verre zuiden en ze kunnen dan ook niet wachten op alle verhalen. Maar als ze er eenmaal is, valt Ooievaar steeds stil. Normaal vertelt ze honderduit over de avonturen die ze allemaal heeft beleefd. Uiteindelijk stopt ze met bewegen. Ooievaar is dood. Gelukkig helpen de dierenvrienden elkaar daarmee om te gaan.

In drie woorden

Zacht, liefdevol, verhalend informatief

In meerdere woorden

Eindelijk is de dag aangebroken dat Ooievaar terugkomt van haar wintervakantie in het verre zuiden. De dierenvrienden staan allemaal op de uitkijk om haar te begroeten en te luisteren naar alle leuke en spannende avonturen. Dit deden ze ieder jaar. Maar dit jaar is het anders. Ooievaar vliegt anders, veel langzamer. Uil snapt er helemaal niks van. En hij begint het nog vreemder te vinden wanneer Ooievaar maar niet van wal steekt met haar verhalen. Ooievaar gaat tegen de boom zitten en valt in slaap. Is ze moe? Ze wiebelen aan haar tenen en tikken tegen haar vleugel. En ja, Ooievaar wordt weer wakker! Ze begint met vertellen maar valt daarna weer in slaap. Dan bedenken de dierenvrienden dat Uil de verhalen zo goed heeft onthouden, dat hij ze wel kan vertellen! Zo gebeurd, zo gedaan. Maar dan ligt Ooievaar op haar zij met haar snavel een beetje open. Ze is dood gegaan. 

De dierenvrienden nemen ons vervolgens mee in hun rouwproces. Wat is dat “de dood”? En wat kan er dan helpen? Samen komen ze tot de conclusie dat ze afscheid willen nemen. Dit doen ze met verschillende rituelen zoals mooie woorden vertellen tegen Ooievaar, het graf maken en herinneringen bij het graf neerleggen. Op een hele warme en liefdevolle manier laten de dierenvrienden ons zien hoe je afscheid kan nemen van een dierbare. “Maar haar oren zijn toch ook dood?” is een hele terechte vraag van Gans. De uitleg van Uil maakt het dan heel begrijpelijk dat je wel tegen de overledene praat. Maar wat moeten de dierenvrienden nu doen op die ene dag in het jaar? De dag waarop ze altijd met zijn allen gingen wachten op Ooievaar? Ook daar hebben ze een hele mooie oplossing voor gevonden.

Janna de Lathouder heeft op een warme en begrijpelijke manier beschreven wat het proces is na het overlijden van een dierbare. Door het verhaal te vertellen vanuit de dieren staat het iets verder van ons, als mens, af. Dit kan voor kinderen erg prettig zijn en toch zullen zij veel herkenning voelen bij het verhaal. De rituelen die de dierenvrienden hanteren kun je ook toepassen bij de kinderen en het biedt vele openingen tot een waardevol gesprek.

De kleurrijke illustraties, die gemaakt zijn door Anne Schneider, zijn paginagroot. Ze geven het verhaal kracht door te verbeelden wat er op dat moment gaande is. Het is feest, Ooievaar komt terug, en de lucht is helder blauw! Wanneer de dierenvrienden erachter komen dat Ooievaar dood is, is de lucht grijs en grauw. Maar ook deze grijze wolken worden weer kleiner en is er weer ruimte voor de zon en de blauwe lucht. Een kleine metafoor die zoveel betekenis heeft. 

Voor iedereen vanaf 5 jaar.

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *