Als ik er niet meer ben

‘Duik in het hoofd van een minderjarige soldaat tijdens een afschuwelijke periode in de menselijke geschiedenis’

Douglas McMorrow leidt een ongelukkig leven in de Schotse Hooglanden, samen met zijn aan drank verslaafde vader. Als een jongen uit zijn dorp hem voorstelt om samen in het leger te gaan, ziet Douglas een kans om het verleden achter zich te laten en iets betekenisvols te verrichten. Maar de jongens hebben geen idee in wat voor nachtmerrie ze terecht gaan komen…

In drie woorden

Indrukwekkend, oorlog, zoektocht naar jezelf

In meer woorden

Als ik er niet meer ben vertelt het verhaal van de jonge Schot, Douglas McMorrow, een dorpsjongen die op negenjarige leeftijd plotseling zijn moeder verliest. Hij blijft achter met zijn vader die van verdriet om het overlijden van zijn vrouw, aan de alcohol raakt.

Dan is het 1914. Groot-Brittannië voert oorlog tegen Duitsland. Douglas McMorrow is 16 jaar en leidt samen met zijn alcoholistische vader een ongelukkig en vereenzaamd leven in de Schotse Hooglanden. Als de opa van Douglas overlijdt, verslechtert de relatie tussen Douglas en zijn vader. Douglas ontmoet een andere jongen uit het dorp, Lachlan Gray, en die overtuigt hem om samen het leger in te gaan. Douglas hoopt hiermee zijn verleden achter zich te laten en iets betekenisvols te gaan doen. Onervaren en wereldvreemd denken Douglas en Lachlan een groot avontuur tegemoet te gaan, maar de jongensdroom verandert al gauw in een ware nachtmerrie.

Dit is meer dan een oorlogsroman. Het vertelt weliswaar over de afschuwelijke gebeurtenissen uit de eerste wereldoorlog, maar het verhaal gaat misschien nog wel veel meer over de innerlijke strijd: omgaan met verlies, depressie, sociale acceptatie, de drang om te presteren en de zoektocht naar jezelf. Allemaal worstelingen die de personages met zichzelf en elkaar hebben.

Als ik er niet meer ben is debuutroman van Beau Charlotte. Ik denk dat we in de toekomst zeker meer van haar zullen horen.

Dit boek is een aanrader voor jongens en meiden vanaf 14 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *