Altijd dichtbij

Altijd dichtbij
Categorieën: , , ,
Author:
Publisher:

Wie gemist wordt is nooit ver weg…..

Babu mist zijn overleden oma heel erg. Ze had hem beloofd, dat ze altijd dichtbij zou zijn als hij verdrietig was. Maar waar is oma dan? Uiteindelijk voelt Babu zijn oma in heel veel kleine dingen in de natuur.

In drie woorden

Missen, Troost, Rouwproces

In meer woorden

Babu mist zijn overleden oma heel erg. Oma had beloofd, dat ze altijd heel dichtbij zou zijn op momenten dat hij zich verdrietig zou voelen, maar Babu ziet haar niet. Het leven gaat door en Babu komt er langzaam achter dat hij zijn oma kan zien en voelen in mooie kleine dingen, zoals een glimlach, een vogeltje, een aapje, de rimpels in de stam van een boom, een vlinder of een vis in het meer…… Iemand die dood is, is niet weg, maar herkenbaar ‘in duizenden gezichten’. Zo voelt ze altijd dichtbij op momenten dat hij haar mist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De illustraties zijn weliswaar zonder kleur, maar het verhaal speelt zich duidelijk af in een exotische wereld, met bijzondere planten, bomen, vissen, vogels, apen en een neushoorn. Schrijver en illustrator Mark Janssen kreeg inspiratie voor dit boek door zijn bezoeken aan Nepal.

Mark Janssen illustreerde tal van kinder- en prentenboeken voor andere auteurs, maar schrijft sinds 2016 ook zelf verhalen bij zijn prachtige illustraties. Niets gebeurd, Eiland, Dino’s bestaan niet en Raar bijvoorbeeld, zijn leuke, kleurrijke, fantasierijke en goed bedachte prentenboeken die veel kinderen aanspreken. Daar voegt hij nu Altijd dichtbij aan toe: een serieuzer, maar niet minder hartverwarmend prentenboek over gemis. Zonder kleur, maar niet minder uitbundig: de dubbele pagina’s met grote potloodtekeningen in vele tinten grijs, zwart en wit zijn uitvoerig gevuld met lijnen, vegen, streepjes, stipjes en krullen… Zo knap hoe Mark Janssen met zijn zwart-wit tekeningen toch sfeer en kleur weet te brengen in het verhaal en de illustraties.

Door het mooie en eenvoudige taalgebruik en de manier waarop de tekst onder de illustraties staat, heb je het gevoel alsof je een gedicht leest.

Een boek om samen met kinderen vanaf een jaar of 5 te praten over rouwverwerking: hoe ga je om met verlies? Zie jij weleens een ‘teken’ van iemand die je bent verloren? Wat doe jij als je iemand mist?

Luister ook vooral de aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast waarin Mark Janssen vertelt over zijn werk.

http://www.degrotevriendelijkepodcast.nl/e/aflevering-31-mark-janssen/

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *