Amun en de kameel

‘Volg je droom, geef nooit op en doe niets waar je niet achter staat.’

Amun wil schrijver worden. In het oude Egypte is dat voor een boerenzoon bijna onmogelijk, maar daar laat Amun zich niet door afschrikken. Samen met zijn kameel Issa trekt hij langs de Nijl en door de woestijn naar Thebe. Hij wil naar de tempels, waar de priesters hem kunnen leren schrijven. Als hij al in de stad raakt, tenminste. Want tijdens de reis ernaartoe stuit hij op onverwachte gevaren zoals krokodillen, zandstormen en moordenaars.

In drie woorden

Doorzetten, spanning, reizen

In meer woorden

Amun, een boerenzoon in het oude Egypte, wil schrijver worden. Zijn ouders vinden dat onzin, hij moet net als zijn vader en zijn broers, gewoon boer worden; Alleen kinderen van rijke mensen kunnen schrijver worden en Amuns ouders zijn niet rijk, dus jammer maar helaas…..

Amun geeft zijn droom niet zomaar op, helemaal niet nu Chissi, een schrijver, heeft gezegd dat ook hij schrijver kan worden, maar dat hij dan wel naar Thebe, naar de tempels moet gaan. Daar zijn priesters en zij kunnen hem leren schrijven. Amun moet en zal schrijver worden en dus gaat hij stiekem – samen met zijn kameel Issa – op weg naar Thebe. Het wordt een gevaarlijke reis langs de Nijl en door de woestijn. Hij ontsnapt op het nippertje aan hongerige krokodillen en weet een zandstorm te overleven. In de woestijn heeft hij een ontmoeting met Thoth, de god van de schrijvers. Thoth geeft Amun zijn schrijfriet. Als Amun na een reis vol ontberingen aankomt in Thebe, wil hij zo snel mogelijk naar de hogepriester Herihor. Maar dan wordt hij beschuldigd van diefstal van het schrijfriet van Thoth en hangt hem een zware straf boven het hoofd. Zal het hem lukken zijn onschuld te bewijzen? En zal hij schrijver worden?

Je leest het in dit spannende avontuur dat je terugbrengt naar een tijd anders dan de onze… Je leert dingen over vroeger, maar door de moderne thema’s als “volg je dromen” en “geef niet op” die in het verhaal verweven zijn, zullen kinderen van nu zich toch herkennen in Amun. Door de korte hoofdstukken leest het boek vlot. Het verhaal is kleurrijk in beeld gebracht door Rudi Jonker. Een tiental stripachtige platen die steeds twee pagina’s beslaan vertellen je het geschrevene in beeldvorm.

Dit is het negende deel in de spannende serie ‘kleine helden van toen’. Eerder tipten we uit deze serie Metzi en de adelaar.

Ben jij geïnteresseerd in geschiedenis en schuw je spanning en avontuur niet? Dan is dit boek echt iets voor jou! Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *