Attracties

‘Dus, ga zitten…gordels vast!’

Over de hele wereld vind je superspannende attracties die je hart sneller doen kloppen. Zoals een achtbaan mét een vrije val … Hoe gaat dat eigenlijk: steeds een nieuwe spectaculaire attractie bedenken, die wel veilig is? In Attracties lees je over beroemde en spannende attracties op de kermis en in pretparken. Welke problemen moesten er overwonnen worden bij de bouw? Kijk ook naar de tekeningen en de prachtige foto’s! Zo begrijp je hoe ongelooflijk knap het is om deze attracties te ontwerpen en te bouwen.

In drie woorden

Techniek, pretparken, uitvinders

In meer woorden

Achter de attracties waarin wij ons met veel plezier laten ronddraaien gaat een wereld van uitvindingen en techniek schuil. Dat het allang niet meer alleen gaat om rondjes draaien in een zweefmolen of met wagentjes tegen elkaar botsen heeft te maken met nieuwe uitvindingen binnen de ingenieuze wereld van de techniek. In dit boek kun je daar alles over lezen en bekijken. Tevens lees je over de geschiedenis van de verschillende soorten attracties en hoe deze stuk voor stuk zijn verbeterd in de loop der jaren door nieuwe toepassingen en uitvindingen. Neem bijvoorbeeld een draaimolen, één van de eerste en bekendste kermisattracties ooit. Deze werd aanvankelijk aangedreven door paarden of mensen. Interessant is het om te lezen hoe de draaimolen zich heeft ontwikkeld tot zijn huidige vorm en hoe onder andere tandwielen en krukassen nieuwe functies hebben bewerkstelligd . De uitleggende tekst hierover wordt ondersteund door een tekening. Dat werkt verhelderend.

Vanzelfsprekend komt niet alleen de draaimolen aan bod in dit boek. Achtereenvolgens wordt een hele reeks aan attracties behandeld volgens bovenstaand concept, te weten: de schommelboot, De Mauch Chunk kronkelspoorlijn, de zweefmolen, het reuzenrad, de botsauto’s, de Big Dipper achtbaan, de Orbiter, de Slingshot, de Kingda Ka en Zumanjaro en de Eejanaika. Elke attractie beslaat twee naast elkaar liggende pagina’s waarop je leest over het idee, de uitvinder en de werking. Ook wordt middels een getekende wereldkaart aangeduid waar de attractie zich bevindt. Alles wordt vergezeld van tekeningen en foto’s. De werking van de aandrijfmechanismen is vooral voor techneuten erg interessant om te bekijken en bestuderen.

Het geheel wordt afgesloten met een aantal fascinerende feiten en een woordenlijst met uitleg van gebruikte technische termen als: aandrijven, katrol, luchtweerstand, stroomkring, Derde Wet van Newton en meer.

Benieuwd geworden naar de fascineerde wereld van techniek achter de attracties? Dan is dit echt een boek voor jou! Voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar tot 13 jaar

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *