Aydin – het waargebeurde verhaal van een beloega

Aydin - het waargebeurde verhaal van een beloega
Categorieën: , ,
Publisher:

Er was eens…… Ja, zo beginnen sprookjes. Maar dit is geen sprookje, dit is het waargebeurde verhaal van beloega Aydin.

Soms kan een herinnering je een leven lang achtervolgen. Een kleine jongen raakt gefascineerd door walvissen na het zien van de witte beloega Aydin op het Jeugdjournaal. Zou hij er ooit zelf een zien in de Waddenzee?

Pas jaren later, als de jongen volwassen is geworden, komt hij oog in oog te staan met een beloega op een van zijn vele reizen. De jeugdherinnering aan Aydin drijft weer boven: wat zou er toch gebeurd zijn met de witte beloega? Hij zoekt naar de waarheid achter een legende. Het Turkse dorp waar Aydin voor het laatst gezien is, blijkt nog steeds in de ban van de bijna mythische witte walvis. Van de visser Kemal, de burgemeester tot een mysterieuze professor: allemaal vertellen ze bevlogen over het haast magische, maar bovenal waargebeurde verhaal van beloega Aydin.

In drie woorden

sfeervol, waargebeurd, magisch

In meer woorden

Als je de cover van dit boek ziet, wil je direct beginnen te lezen: een waargebeurd verhaal over een beloega, hoe cool is dat? Olaf Koens, de schrijver van dit boek, baseerde dit verhaal op zijn eigen herinnering aan Aydin. Toen hij namelijk 7 jaar oud was, zag hij op het Jeugdjournaal dat de witte beloega Aydin tot tweemaal toe was ontsnapt aan de Russen en naar het plaatsje Gerze in Turkije gezwommen was. Vanaf toen was hij betoverd door dit magische dier.

Samen met de sfeervolle en betoverende illustraties van Mark Janssen heeft Olaf het verhaal van Aydin van 30 jaar geleden prachtig weten te vangen in dit boek. Het is klein, langwerpig formaat prentenboekboek, waarin de tekeningen van de zee, fantastisch mooi uitkomen.

In het naschrift zie je foto’s van Aydin en krantenknipsels uit 1992. Verder kun je lezen dat Olaf onlangs is teruggegaan naar het plaatsje Gerze, op zoek naar een teken van zijn vriend de beloega. Hij sprak met de bewoners, vissers en de burgemeester. Hij vond geen Aydin maar de mensen uit Gerze weten zeker dat Aydin nog altijd in de buurt is……

Het verhaal van Aydin spreekt enorm tot de verbeelding en samen met de wonderschone illustraties  is het een feestje om voor te lezen aan nieuwsgierige dierenliefhebbers (vanaf zes jaar). Zelf lezen vanaf een jaar of acht.

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *