Baron 1898

Baron 1898
Categorieën: ,
Series:

‘Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?’

Het is 1893. In de Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken, stapt een vreemdeling binnen. Zijn naam is Gustave. Hij vertelt Jochem over zijn verre reizen en prijst zijn nieuwsgierigheid. Bij zijn vertrek laat Jochem aan Gustave zien hoe je de gevaarlijke Zompige Heide moet oversteken, een gebied waar de mythische Witte Wieven heersen. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen de Witte Wieven hem om niets mee te nemen. Toch steekt de hebzuchtige Gustave stiekem een klompje goud in zijn zak.

In 1897 keert Gustave terug. Als “Baron Hooghmoed’ koopt hij de Zompige Heide op en bouwt een goudmijn, wat zorgt voor onrust in het dorp. Daar raken ook Jochem en Doortje nauw bij betrokken en hun hechte vriendschap komt onder druk te staan. De baron heeft vele mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

In drie woorden

Fantasierijk, spannend en intrigerend

In meer woorden

Baron 1898 is een zeer spannend verhaal achter de spectaculaire achtbaan met dezelfde naam in het pretpark de Efteling. Meesterverteller Jaques Vriens verwerkt historische elementen zoals de verhoudingen tussen rijk en arm en de verhoudingen tussen mannen en vrouw rond 1897 op een bijzondere manier in dit verhaal.

Het boek is verdeeld in twee delen: najaar 1893 en vier jaar later, najaar 1897. Het boek begint dus in het jaar 1893 en het verhaal neemt je mee naar de Zompige Heide waar een reiziger, genaamd Gustave, op zoek is naar een plek om te eten en te slapen. Bij toeval komt de reiziger terecht in herberg ‘De zonnedauw’ waar hij uitgebreid kennis maakt met Doortje en Jochem die daar beiden werken. Jochem moet van zijn vader, eigenaar van de herberg, Gustave de weg wijzen over de heide en zo komt Gustave terecht in de Heksenbult. Hij loopt de heuvel in en uiteindelijk vindt hij een klompje goud. Dit gaat niet zonder slag en stoot, er gebeuren vreemde dingen wanneer hij besluit om het klompje mee te nemen. Het gedeelte van het boek wat zich onder de grond afspeelt in de Heksenbult is zwart weergegeven met witte letters.

Daarna maakt het verhaal een sprong in de tijd en kom je aan in 1897. Jochem en Doortje zijn een stuk ouder geworden. Gustave keert terug als ‘baron Hooghmoed’ en hij koopt de Zompige Heide op om er een goudmijn neer te zetten. Natuurlijk zorgt dit voor grote onrust onder de dorpsbewoners. De baron heeft natuurlijk mijnwerkers nodig en koopt de bewoners om met drank en beloften. Er gebeuren af en toe vreemde dingen in de mijn. Zouden er dan toch Witte Wieven bestaan? Bij de grote opening van de mijn gaat de baron zelf met Jochem naar beneden in een kompel. Deze bladzijden in het boek zijn ook zwart weergegeven met witte letters. Het gaat bijna goed mis met de baron en met Jochem, maar uiteindelijk is het einde van het boek verrassend mooi.

Dit boek is nog leuker voorafgaand aan een bezoek aan het pretpark De Efteling, omdat je dan het verhaal achter de spannende attractie Baron 1898 kent. Maar ook zonder pretparkbezoek is dit boek een pareltje. Baron 1898 is zeer geschikt voor avontuurlijke helden die niet bang zijn in het donker vanaf ongeveer tien jaar. Durf jij in het boek te kruipen naar de duistere diepte van Baron 1898?

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Sigrid Olivier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *