Beginnelingen

‘De jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld’

De Egyptische schrijfster Nawal El Saadawi wilde haar leven al vroeg zelf bepalen. De Surinaamse activist en verzetsman Anton de Kom leerde op school niks over zijn eigen land. De braziliaan Pelé werd op blote voeten een groot voetballer. De Hollywoodactrice Audrey Hepburn overleefde als jongere in Nederland maar net de Tweede Wereldoorlog.

De 24 opmerkelijke mensen in dit boek maakten in hun jeugd vaak ongelooflijke dingen mee, maar veel is ook herkenbaar: armoede, rijkdom, gescheiden ouders, twijfels, verliefdheid, opstandigheid, ziekte, verlies, kracht, moed…

In drie woorden

Inspirerend, hoopgevend en divers

In meer woorden

Achter ieder succesvol persoon schuilt een verleden. Een verleden waarin ze ongelooflijke dingen meemaken, maar ook alledaagse dingen zoals jij en ik. Dingen die ze liever vergeten of dingen waar ze trots op zijn. In ieder geval dingen die ze heeft gemaakt tot de persoon die ze zijn geworden, krachtig, moedig en een voorbeeld voor velen. De personages in dit boek zijn divers, van kunstenaars tot activisten en van sporters tot mensen die het verschil maakten voor anderen in hun cultuur.

Het boek kent grote namen als Pelé en Audrey Hepburn, maar ook minder bekende namen als George Sand, Wangari Maathai. In dit boek zijn ze allemaal even belangrijk. Allemaal hebben ze een hoofdstuk dat helemaal aan hen is gewijd. Je leest hoe het leven van de persoon er vanaf de geboorte tot de jeugd aan toe ging. De gebeurtenissen die de persoon laten inzien dat ze verschil kunnen maken staan daarbij centraal. In het kort lees je bij een illustratie van de persoon nog wat hij of zij verder heeft bereikt in het leven. Prestaties die zijn geleverd, monumenten die zijn opgericht en ook de sterfdata van een aantal personages worden hierbij genoemd.

Stuk voor stuk zijn deze personages inspirerend. De verhalen lezen vlot en laten je inzien dat een ieder het verschil kan maken, in welke omstandigheden je ook opgroeit. Dit kan voor kinderen een fijne bevestiging zijn, ook zij doen ertoe en kunnen en mogen grote dromen hebben.

Een inspirerend en hoopvol boek voor jonge én volwassen lezers.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *