Betrapt

Betrapt
Categorieën: ,
Publisher:

‘Het is niet ver naar de Voedselbank. Voordat hij de straat in rijdt, kijkt hij goed om zich heen. Hij wil natuurlijk niet gezien worden’. 

Bij Mees thuis hebben ze weinig geld.
En zijn moeder is vaak ziek.
Maar dat hoeft niemand te weten,
het gaat prima, hoor!
En zijn buurmeisje hoeft dus echt niet te helpen.
Op straat raakt Mees bevriend met een paar oudere jongens.
Ze doen spannende dingen zoals spullen jatten, vuurtje stoken.
Maar dan worden ze betrapt …

In drie woorden

Armoede, winkeldiefstal, eenoudergezin

In meer woorden

Sinds de scheiding van zijn ouders woont Mees samen met zijn moeder. Wegens geldgebrek moeten ze alle eindjes aan elkaar knopen. Noodgedwongen heeft zijn moeder er een paar werkhuisjes bijgenomen. Desondanks komen ze nog steeds niet rond en moeten ze gebruik maken van de Voedselbank. Door uitputting van het vele werken en de zorgen heeft moeder best vaak migraine. Zodoende ontgaat haar een hoop. Ze heeft niet door dat Mees thuis mooi weer speelt om haar te ontzien. Ondertussen raakt hij geleidelijk aan steeds verder van het rechte pad. Met alle gevolgen van dien…

Deze serie is toegankelijk en dyslexie-vriendelijk. De boeken van deze serie richten zich vooral op kinderen die lezen moeilijk vinden of saai.  Achter in het boek vertelt de auteur, Caja Cazemier, iets over zichzelf. In haar familie hebben veel mensen problemen met lezen. Dat verklaart haar drive om boeken te schrijven waar ook dyslectici van kunnen genieten. De illustratrice, Natascha Frensch, schrijft ook een kort nawoord waarin zij op haar beurt vertelt dat ze de letters waarin dit boek gedrukt is zelf heeft ontworpen. Ze zijn speciaal gemaakt voor lezers die net als zij moeite hebben om al die verschillende figuren uit elkaar te houden. Een hart onder de riem voor alle kinderen die moeite hebben met technisch lezen. En was je net van plan om een spreekbeurt over een boek te houden dan komen de tips hiervoor op de laatste bladzijde je vast goed uit!

Er zit een duidelijke boodschap in het verhaal: niemand hoeft zich te schamen voor het hebben van weinig geld. En schroom niet om hulp te vragen.

In een gekaderd gedeelte staan mogelijk onbekende begrippen uitgelegd. Het kan je helpen om het verhaal beter te begrijpen. Het boek is geschreven op niveau M5 en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *