Bijzonder beroerde bouwers

Bijzonder beroerde bouwers
Categorieën: , ,
Publisher:

‘Zo moet het dus niet.’

Eigenlijk is de scheve toren van Pisa een dikke fail. En het is niet de enige bouwblunder uit de geschiedenis. Wat dacht je van de presentatie van de elektrische auto zonder dak op een regenachtige middag, midden in de winter? Of het Louisiana-meer dat leegliep als een badkuip? Bijzonder beroerde bouwers staat vol hilarische bouwkundige rampen en proefjes om zelf mee te experimenteren. Want jij kunt dit stukken beter! Toch?

In drie woorden

Uitdagend, hilarisch, informatief

In meer woorden

In onze wereldgeschiedenis is er wel eens wat misgegaan met bouwwerken die gemaakt zijn. De bekendste is uiteraard de toren van Pisa die enorm scheef staat! In dit boek komen bekende, maar ook minder bekende bouwblunders aan bod waarbij iets mis is gegaan. Denk hierbij aan neerstortende torenspitsen, bruggen die instortten, de Titanic, de dodelijke stroopgolf in Boston in 1919, de Hindenburg, vastgelopen tanks en neerstortende ruiten van een wolkenkrabber. En niet alleen zijn het heel verschillende bouwblunders, ook de tijd waarin de rampen gebeurden is zeer afwisselend. We gaan terug naar 226 v. Chr toen de kolossus van Rhodos instortte, tot het jaar 2013, naar de ‘schroeitoren’ in Londen. Stuk voor stuk interessante gebouwen en gebeurtenissen.

Elke ramp heeft zijn eigen hoofdstuk gekregen. Er is een inleidend stukje over het bouwwerk en daarna beschrijven ze hoe het komt dat het misging, gevolgd door een beschrijving van de tijd waarin het gebeurde. Daarna volgen tweetal experimenten waarbij je zelf kan ervaren welke natuurkundige principes achter het bouwwerk zitten. Super interessant en leerzaam!

De teksten zijn op een grappige, luchtige manier geschreven en lezen vlot. De problemen die ervaren zijn bij de bouwwerken worden op een simpele en heldere manier uitgelegd, zodat het goed te begrijpen is. De experimenten dragen hier ook aan bij, omdat het op deze manier inzichtelijk wordt. De grappige illustraties in blauw/grijze tinten vullen de teksten goed aan.

Geschikt voor alle leergierige kinderen vanaf 9 jaar die graag blunderen, maar ook willen weten hoe ze het kunnen voorkomen.

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *