Bliksemkind

‘Die steen wil bij mij zijn, papa.’

Een wonder! Yoko wordt tijdens noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Oma’s rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon, en het been van de buurvrouw geneest eindelijk.
Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Zieke mensen stromen toe, en het geld stroomt binnen. Niet alleen Yoko’s familie, maar het hele dorp profiteert mee van de wonderen die Yoko verricht.
Yoko raakt uitgeput van de lange dagen en van alle narigheid die ze ziet. Ze wil weer spelen met haar beste vriendin en terug naar school. Ze zou de steen het liefst weg willen smijten, maar er staan elke dag rijen wanhopige mensen voor de deur…
Niet alleen Yoko komt aan het woord. De bliksem, de steen, en een badkuip bijvoorbeeld hebben ook een stem in dit verhaal. Ze zorgen voor lucht en verrassende wendingen.

In drie woorden

Mysterieus, magisch, indrukwekkend

In meer woorden

Het bijzondere van dit boek is, is dat het geschreven is vanuit verschillende perspectieven. Dit zijn niet alleen menselijke perspectieven, maar bijvoorbeeld ook vanuit het perspectief van een badkuip, een paard, een voorvork, een radio etc. Op deze manier krijgt het verhaal vele lagen en worden de gebeurtenissen vanaf verschillende kanten uitgelicht. En dit verhaal heeft zeker verschillende kanten. Martijn van der Linden maakte de prachtige illustraties van dit boek. In een hele andere stijl dan dat we van hem gewend zijn.

Het meisje Yoko wordt getroffen door de bliksem. Wanneer ze bijkomt, heeft ze een steen in haar hand. Wanneer ze hem weg wil gooien, komt hij naar haar terug. De steen blijkt genezende krachten te hebben wanneer ze deze steen in het regenwater dompelt en over het gekwetste lichaamsdeel wrijft. De gekneusde enkel van haar broer is snel genezen, en ook oma’s rugpijn is na een behandeling met de steen weer over. Het verhaal verspreidt zich snel door het dorp en door het land. Het duurt niet lang of er staan rijen met mensen die geholpen willen worden. Voor Yoko is het overweldigend en zij zou het liefst de steen uit het raam willen gooien, zodat ze weer naar school kan gaan en met haar vriendin af zou kunnen spreken. Het hele dorp profiteert mee, mensen verkopen paraplu’s, eten of bieden een slaapplaats aan. Maar dan nemen de krachten van de steen af…

Een bijzonder boek, wat volgens Hans Hagen gebaseerd is op een ware gebeurtenis. Op zijn site www.hanshagen.nl kun je lezen dat hij in 2009 las over Ponari, een 9-jarige jongen uit Indonesië. Hij kon mensen genezen met een steen. Hij zegt zelf dat hij de steen van de bliksem heeft verkregen. De jongen wordt door zijn familie en de dorpelingen uitgebuit voor hun eigen gewin. Dat verhaal was de aanleiding van dit boek.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *