Blitz! – De bol met de klok

Blitz! - De bol met de klok
Categorie:
Series:
Publisher:

‘Ruimtewezens moeten elkaar helpen’. 

Een vreemde stalen vogel legt een ei op bol Nul. Er komt een kleine robotvogel uit. ‘Lok, lok, lok!’ roept de robot. Het is een lokvogel. Blitz en zijn vogeltje Priet volgen de lokvogel naar een onbekend gebied, waar gekleurde cijfers door de ruimte zweven. Er is een bol met een klok, die altijd moet blijven tikken. De schotel van Blitz wordt gestolen. Waarom heeft lokvogel Blitz en Priet hierheen gelokt? En hoe komen ze weer thuis?

In drie woorden

Robots, fantasieplaneten, ruimtewezens

In meer woorden

Blitz leeft samen met zijn vogelvriendje Priet op bol Nul.  Ze hebben het er fijn maar voor nu even niet. Er groeit namelijk geen smul of knak meer aan de boom en Blitz en Priet barsten van de honger. Ze moeten naarstig op zoek naar eten. Maar hoe pakken ze dat aan?  Een stalen lawaaivogel die een stalen ei met daarin een lokvogel uitbroedt lijkt de oplossing van het probleem te zijn. Maar als Blitz en Priet in goed vertrouwen de lokvogel dwars door de ruimte volgen blijkt dit een totaal verkeerde inschatting. Lokvogel vliegt alle planeten waar iets te eten valt voorbij en dumpt het duo na een spectaculaire ruimtetocht doodleuk op de bol met de klok. En tot overmaat van ramp moet Blitz daar ook nog het klokkenuurwerk draaiende zien te houden. Hij kan niet meer. Hij wil maar één ding: naar huis!

Een origineel verhaal waarin ‘tijd’ een grote rol speelt. De auteur gaat er in dit boek flink mee aan de haal. Lichtgevende cijfers waar je dwars doorheen kunt vliegen, zandlopers die behalve het meten van de tijd ook heel druk zijn met het blokkeren van de ruimteweg en last but not least een klok die moet blijven tikken omdat anders de tijd stilstaat . En dat zou v-r-e-s-e-l-ij-k zijn! De spanning loopt behoorlijk op en als lezer vraag je je ondertussen af of de tijd echt stopt als de klok niet meer loopt? Bij de aandrijving van de klok komt trouwens ook nog een fraai stukje techniek om de hoek kijken. De illustraties brengen het verhaal grappig en vrolijk in beeld.  Auteur en illustrator vullen elkaar prima aan.

Wederom een toegankelijk verhaal van Rian Visser voor beginnende lezers. Kenmerkend zijn: het gebruik van korte zinnen, prettig leesbare letters, een overzichtelijke pagina-indeling en veel plaatjes. Daarnaast wordt de lezer aangezet tot nadenken. In dit deel rijzen er bijvoorbeeld vragen over het begrip tijd, techniek en het heelal. En dat vinden kinderen leuk: een spannend boek dat makkelijk leest en tegelijkertijd aanzet tot nadenken. Begrijpelijk dat de boeken over dit ruimtewezentje verslonden worden. Blitz is erg populair, dit is alweer het achtste boek van de serie.

Geschikt voor alle ruimte liefhebbers die het aandurven om bij Blitz in z’n schotel te stappen voor een spannende ruimtetocht! Geschreven op AVI E4. Zelf lezen vanaf ongeveer 7 jaar!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *