Boer Boris en de bietjes

Boer Boris en de bietjes
Categorieën: , ,
Series:
Publisher:

‘Zusje Sam zingt liedjes voor de arme, zieke bietjes.’ 

Op de boerderij van Boer Boris is alles fijn aan het groeien. Behalve de biet. Die niet.

In drie woorden

Groenten, moestuin, kleurrijk

In meer woorden

Boer Boris heeft een mooi moestuintje met allerlei soorten gewassen erin. Peentjes, prei, peultjes en nog veel meer. Zijn moestuin staat er fleurig bij, maar toch is Boer Boris niet blij en dat komt door de bietjes. Die groeien niet! Boer Boris heeft van alles geprobeerd maar de bietenplantjes blijven er maar slapjes bij hangen. Hij is er naar van, zo erg dat hij zelf wel een treurig plantje lijkt. Maar gelukkig komt er hulp. Berend en Sam praten Boer Boris moed in en bieden hun hulp aan. Gaat het hen lukken om de plantjes te laten groeien? Kan Boer Boris toch nog bietjes oogsten?

Een gezellig verhaal dat zich voornamelijk afspeelt in de moestuin van Boer Boris. We zien een vrolijk kleurenpalet van groenten in de tuin met daartussen de slaphangende bietenplantjes. Grappig is de aanpak van Berend en Sam. Zij proberen de plantjes op te peppen door voor ze te zingen, verbandjes aan te leggen, kusjes te geven en meer van dat soort dingen. Met hulp van alle boerderijdieren! Daar ben je getuige van tijdens het lezen. En ondertussen leer je een hoop. Zo kun je groenten aanwijzen en benoemen, leer je welk gereedschap je nodig hebt om goed te kunnen tuinieren en weet je na het lezen en bekijken van dit prentenboek onder welke omstandigheden plantjes het beste groeien.

De platen van Philip Hopman zijn kleurrijk en veelal humoristisch. Als lezer zou je zo mee willen helpen in de tuin van Boer Boris. Op de cover overheerst de diep blauw-paarsige kleur van de letters en de rode kool. Ik vind dat erg aantrekkelijk in combinatie met de andere kleuren. Evenals de glans en de ietwat zacht aanvoelende kaft die zo herkenbaar is voor alle delen van deze serie. Het draagt bij aan de aaibaarheid en aantrekkingskracht van het boek.

De rijm leest lekker weg en moeilijkere woorden worden niet geschuwd. Lees je het boek voor aan een jonger kind dan is het alleen al leuk om personen, dieren, gereedschap en groenten aan te wijzen en benoemen. Zo heb ik gemerkt dat mijn kleindochter van anderhalf dat geweldig vindt. Nog leuker wordt het natuurlijk als je peuter of kleuter het verhaal echt begrijpt!

Ik denk dat Ted van Lieshout en Philip Hopman met dit nieuwe boek over Boer Boris weer een goede oogst zullen binnenhalen. Want wat is het weer een geslaagd boek geworden. Deze twee mannen vormen een top duo: Ted ontving in 2009 de Theo Thijssenprijs en in 2022 won Philip Hopman de Max Velthuisprijs, elk voor hun ontzagwekkende oeuvre.

Voor alle moestuinliefhebbers vanaf een jaar of 3!

Meer weten over Boer Boris? Lees dan ons blog over deze geweldige serie:

11 redenen waarom de boeken van Boer Boris geweldig zijn

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *