Boy, een stripheld met een stiefzus en een halfbroer

Boy, een stripheld met een stiefzus en een halfbroer
Categorieën: ,
Publisher:

‘ Een hilarisch verhaal over een boze jongen met veel tekentalent.’

Ik heet Cas. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader woont nu ergens anders. Sindsdien is alles stommer. Ik maak met iedereen ruzie. Niemand begrijpt mijn grapjes. Ik kan goed tekenen. Daarom maak ik een strip over een jongen zoals ik. Ik noem hem Boy. Boy heeft een stiefzus en een halfbroer. Hij houdt niet van foe jong jakkes. Hij wil geen slaapkamer delen met een stom meisje. Hij is niet hip, maar wel supergrappig. De strip verschijnt in het jongensblad Boy. Cas wordt zó beroemd dat alle meisjes zijn handtekening willen. Is hij nu minder boos?

In drie woorden

Eigentijds, grappig, gevoelig

In meer woorden

Sinds de ouders van Cas gescheiden zijn gaat het met Cas niet zo goed. Hij heeft vaak het gevoel niet begrepen te worden en zijn grapjes worden ook al niet gewaardeerd. Toch is de humor zijn redding, zeker als hij deze kan verwerken in een grappige strip. Zijn tekentalent wordt ook opgemerkt door zijn omgeving en zodoende wordt hij uitgenodigd om voor een jongenstijdschrift strips te tekenen. Hij noemt de hoofdpersoon van zijn strip ‘Boy’ en verwerkt in zijn zelf geschreven stripverhaaltjes belevenissen uit zijn eigen leven. Het is een verademing voor Cas om te merken dat zijn humor in getekende vorm wel aanslaat! Ondertussen staat zijn leven op zijn kop, de ene verandering volgt de andere op en Cas heeft veel moeite om zich steeds aan te passen. Zeker als zijn moeder verkering krijgt met een boer waardoor hij opgezadeld wordt met een stiefzus. O ja, en dan is er ook nog een halfbroertje in het nieuwe gezin van zijn vader. Zal het Cas lukken om zijn draai te vinden in de totaal veranderde omstandigheden?

Het verhaal over Cas zal veel herkenning oproepen bij kinderen van gescheiden ouders. Als lezer begrijp je de gevoelens van Cas en voel je zijn onmacht als het om acceptatie en aanpassing gaat. Dat dit alles zo goed uit de verf komt heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat er veel raakvlakken zijn met de jeugdervaringen van de auteur zelf. Ze schrijft het boek als het ware van binnenuit en dat voel je. Daarnaast gebruikt ze korte, heldere zinnen die afgedrukt zijn in een prettig leesbaar lettertype wat maakt dat het verhaal zeker ook voor de doelgroep lekker wegleest. De tekeningen van Ton de Bree sluiten naadloos aan bij de humor die als een rode draad door het verhaal loopt.

Zonder de problemen van Cas te bagatelliseren lukt het de auteur om de toonzetting van het boek luchtig en vooral heel erg grappig te houden. Vanuit het perspectief van Cas houdt ze de volwassenen een spiegel voor. Ik moest erg lachen om de slakken-macaroni en het gedrag van de ouders en hun nieuwe partners in het algemeen. De stripverhaaltjes van Cas zijn confronterend en laten op humorvolle wijze het nijpende van sommige belevenissen zien. Echt heel leuk en vermakelijk.

Rian Visser is een bekroonde kinderboekenschrijver met meer dan 120 titels op haar naam. Ze is bekend van series zoals Blitz, Zar, Steef en Robotoorlog. Onze eerdere reviews over deze boeken lees je hier: : Blitz-De gouden poort ,Blitz-De bol met de klok en  Robotoorlog-Sluipend kwaad 

‘Boy, een stripheld met een stiefzus en een halfbroer’ past perfect bij het thema van aankomende kinderboekenweek‘ Bij mij thuis’  en is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *