De bijzondere woorden van Gioia

‘Dé YA-hit in Italië’

De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?

In drie woorden

Filosofisch, fantasievriendin en opgroeien

In meer woorden

De bijzondere woorden van Gioia is het debuut van Enrico Galiano, die een populaire leraar op een middelbare school is.
Het boek gaat over Gioia Spada, een meisje van 17 jaar dat met haar moeder en oma in een flatje in het noorden van Italië woont. Ze hebben weinig geld te besteden. Haar ouders hebben een knipperlichtrelatie en Gioia wordt door hen aan haar lot overgelaten. De enige volwassene in haar leven aan wie ze echt iets heeft, is haar leraar filosofie. Elke dag stelt ze hem een (levens)vraag en samen filosoferen ze over de antwoorden.
Gioia is eenzaam, ze heeft geen vrienden op school, en haar klasgenoten noemen haar ‘Neverajoy’. Gioia heeft alleen een denkbeeldige vriendin, Tonia. Op een avond ontmoet ze een jongen, Lo. Ze worden verliefd. Lo is wel een beetje raar: hij verzamelt steentjes, draagt altijd dezelfde hoody en wil overdag nooit in het openbaar worden gezien. Gioia neemt deze merkwaardige eigenschappen voor lief, want ze heeft eindelijk een vriend, een zielsverwant. Maar dan verdwijnt Lo en begint een spannende zoektocht, want is Lo wie hij zegt dat hij is…
De titel van het boek verwijst naar de verzameling van Gioia: bijzondere woorden en zinnen uit allerlei talen; woorden die in andere talen niet bestaan en daarom onvertaalbaar zijn. Gioia worstelt, zoals veel pubers, met haar gevoelens en haar identiteit en deze bijzondere woorden helpen haar te omschrijven wat ze voelt.
Als je houdt van een vlot lezend (filosofisch) verhaal over vriendschap, vertrouwen, verliefdheid en over volwassen worden dan moet je De bijzondere woorden van Gioia zeker lezen!
De bijzondere woorden van Gioia is in Italië bekroond met de Premio Nazionale Cultara Mediterranea.

 

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *