De blauwen tegen de rooien

De blauwen tegen de rooien
Categorie:
Publisher:

Boodschap van de auteur: Voor alle stoere Benjamins en Benjaminnen!

Blauwbaard en Roodvonk lusten elkaar rauw. Vanuit hun Blauwe Burcht en Rode Burcht smeden ze allebei snode plannen om elkaar genadeloos in de pan te hakken. In de vroege ochtend gaan de Blauwe en Rode ridders op pad, klaar voor de strijd. Maar het loopt allemaal anders…

In drie woorden

Stoer, fabelachtig, grappig

In meer woorden

In dit verhaal staan twee partijen lijnrecht tegenover elkaar: de Blauwen en de Rooien. Er heerst al vanaf dat hun leiders jong waren een competitieve sfeer tussen beide groepen, waarbij Blauwbaard, de leider van de Blauwen, vaak het onderspit delfde. Niet omdat hij minder goed was, wel omdat Roodvonk, de leider van de Rooien, vals speelde en Blauwbaard dat niet doorhad. Blauwbaard daarentegen gebruikt(e) graag en veel zijn knuisten en zo ruziën en vechten ze maar door. Het is hun manier van leven geworden, vechten, schreeuwen en schelden. Maar dan komen de Groenen en de Zwarten toevalligerwijs op hun pad. Aanvankelijk willen ze ook met deze nieuwe riddergroepen een strijd aangaan maar uiteindelijk vindt er (ongemerkt) een omwenteling plaats.

Een mooi vormgegeven prentenboek, met zeer opvallende illustraties. Ze zijn tot stand gekomen door gebruik van slechts 1 pen, die dan wel 4 kleuren heeft: De vierkleurenbalpen. Wat een gaaf idee om met zo’n pen een verhaal te tekenen. Het effect is geweldig, de auteur is tevens kunstenaar. Kijk eens hoe fabelachtig de sfeer is op de plaat van de twee burchten. Net een lief sprookje.

Maar uit dezelfde pen vloeit net zo makkelijk een stoere plaat, waarop de karakters van de ridders zo duidelijk als wat naar voren komen. Grappig zijn ze ook, die fantasierijke tekeningen. Let op de (blauwe) hond, het glas wijn van de wat minder stoere blauwe ridder. Geweldig! Waanzinnig goede taferelen om naar te kijken.

We kennen Benjamin Leroy al als illustrator van series zoals ′Suzie Ruzie′ en boeken als ′Plasman′. “De Blauwen tegen de Rooien” is zijn auteursdebuut. Opvallend is het taalgebruik waarbij woorden/uitdrukkingen als Bloed bottelen, venten villen en koppen hakken niet worden geschuwd. De ridders hebben veel praatjes! Dat is overduidelijk.

Eigenlijk is het overbodig te benoemen dat dit boek goed bruikbaar is in de klas, er is zelfs een kant en klare close reading les te downloaden van internet. Maar ook voor thuis om voor te lezen is het een inspirerend boek, het thema ridders is sowieso geliefd bij veel kinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *