De bouwbaas

De bouwbaas
Categorieën: ,

‘Ik bedoel dat wanneer de Karel de Groteweg morgenochtend niet af is, ik op zoek ga naar twee nieuwe bouwers. Gesnopen?’

Wies en haar vrienden Zane en Jazz spelen archeoloogje. De straat ligt open, want hij moet opnieuw worden bestraat. Ze hebben een heel oud doosje gevonden en ze graven gauw verder. Ze weten niet dat de bouwbaas haast heeft met de klus. Want hoe meer straten er worden bestraat, hoe meer hij verdient. De stratenmakers moeten dus opschieten. Wies gaat even naar huis om te eten, maar als ze terugkomt, zijn Zane en Jazz spoorloos verdwenen en is de straat klaar. Wies vertrouwt het niet en roept de hulp in van de oude vrienden van oma Wisse. Dan horen ze geluid vanonder de grond…

In drie woorden

Vrolijk, problemen oplossen, avontuur

In meer woorden

De bouwbaas is het derde deel in de supervrolijke serie van Marte Jongbloed en Iris Boter. Eerder verschenen ook De bullebakbaas en De beestenbaas. In deze serie maak je kennis met Wies, een meisje dat bij haar oma woont omdat haar ouders ‘ritselaars of helpers’ zijn. Ze zijn altijd op reis en hebben veel geheimen. Wat ze allemaal doen, mogen ze aan niemand vertellen, ook niet aan Wies. Wies is eraan gewend en heeft het samen met haar oma fijn. Ook heeft ze leuke vrienden waarmee ze zich goed kan vermaken. Ze speelt vooral graag met Zane en Jazz, een tweeling.

Op een dag spelen ze archeoloogje op een plaats waar ze de weg gaan vernieuwen. De weg is één grote zandbak, wat een enorme aantrekkingskracht heeft op de kinderen. Ze vinden een kistje met het woord HAVANA erop en denken dat er misschien wel schatten begraven liggen. Ze kunnen op dat moment nog niet verder graven, omdat ze moeten eten. Wat ze niet weten is dat Meneer de Graaf, de bouwbaas, enorme haast heeft om de weg te asfalteren. Hij vindt dat bouwers Joost en Nadir onmiddellijk de weg moeten afmaken, zodat hij verder kan met het asfalteren van andere wegen. Hij wil dat de mannen níet netjes werken, ze mogen vooral niet de grond eerst walsen. Hij wil namelijk over drie jaar nog eens de opdracht krijgen om de weg te asfalteren en drie jaar later weer. Zo verdient hij meer. Joost en Nadir willen niet ontslagen worden en gaan direct aan de slag.

Wies en haar oma helpen na het eten in het bejaardentehuis met de bingo. Wanneer ze daarvan terugkomen, is het al heel laat. De moeder van de tweeling staat voor de deur omdat ze bezorgd is. De tweeling ging na het eten buiten spelen, maar zijn niet thuisgekomen. Waar is de tweeling toch gebleven? En hoe loopt het af met de aan te leggen weg? Je leest het in dit heerlijk leesboek.

Iris Boter verzorgde de vele grappige fullcolour-illustraties. Zij zijn een goede aanvulling op het verhaal. Dit boek is een zelfstandig te lezen vervolg op de boeken De Bullebakbaas en De beestenbaas. Voor avontuurlijke kinderen vanaf 6 jaar.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *