De Bromtrol

‘Heb jij wel eens het gevoel dat er onweer in je buik zit, omdat je zo boos bent? Lees dan snel het verhaal over de Bromtrol. Hij helpt je om ook weer sorry te kunnen zeggen!’

De kleine trol probeert een hut te bouwen, maar dat stomme ding stort steeds weer in elkaar. En als hij een papieren bootje wil laten drijven, dan zinken ze allemaal. En tot overmaat van ramp willen de appels ook niet uit de boom vallen. Dit maakt de kleine trol enorm boos. Zo boos dat hij ervan gaat brommen, als een echte bromtrol. Maar op een dag hebben zijn vriendjes er meer dan genoeg van en vertrekken. Hoe kan de kleine bromtrol dit weer goedmaken?

In drie woorden

Dapper zijn, herkenbaar, humor

In meer woorden

Als je naar de voorkant van het boek kijkt, dan trekt deze meteen je aandacht. Een knorrige Bromtrol die je niet aan wil kijken, wekt meteen de vraag bij me op ‘Wat is er met hem aan de hand en waarom is hij zo boos?’. Eigenlijk gaat het in het begin heel goed met de kleine trol. Het is prachtig weer en hij geniet van al het moois om hem heen en van zijn vriendjes. In zijn hoofd heeft hij vele ideeën die eigenlijk zo snel en zo goed mogelijk uitgevoerd moeten worden. Dit mislukt tot drie keer toe en als er dan ook nog een gigantisch rotsblok in de weg ligt, is de maat vol. De kleine trol wordt een echte bromtrol! 

Kinderen zullen zich goed in kunnen leven in de Bromtrol, want we zijn allemaal wel eens humeurig of boos. Dit kan je soms al zijn van de kleinste dingen. En als je boos ben, zeg of doe je soms dingen die niet heel handig zijn. Alleen is het ook heel lastig om dan sorry te zeggen. Bromtrol gaat je leren dat het juist heel stoer is, als je sorry durft te zeggen wanneer je even niet zo lief bent geweest. 

Steffi en Mchale Gerharz zijn beter bekend onder de naam aprilkind. Samen creëerden zij verhalen en knuffelbeesten waar kinderen van over de hele wereld mee kunnen spelen. Ook van Bromtrol is er een geweldige knuffel gemaakt die zowel boos kan zijn als kan lachen. En weet je wie hun inspiratie was voor de Bromtrolknuffel? Hun eigen jongste dochter toen ze zat te mokken aan de ontbijttafel. Samen met Barbara van den Speulhof hebben zij dit prachtige verhaal geschreven. 

De illustraties van Stephan Pricken sluiten perfect aan op de tekst. Zij versterken elkaar enorm. Eigenlijk is het een soort van film voor de kinderen, omdat stap voor stap te volgen is hoe de kleine trol langzaamaan een Bromtrol wordt. De illustraties zijn heel kleurrijk en spreken daardoor extra aan.

Een eerlijk en mooi prentenboek dat je leert dat je soms best boos mag zijn, maar dat het ook stoer is om daarna sorry te zeggen. Geschikt om al voor te lezen vanaf 4 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *