De bus van zus

De bus van zus
Categorieën: ,
Publisher:

Zit je in groep 3? Misschien wordt dit dan wel één van jouw eerste echte leesboekjes!

ik ben het zat, zegt zus.
ik ga weg.
en ik dan? zegt piet.
je kan mee, zegt zus.
maar … past piet wel in de bus?
of is de bus van zus al vol?

In drie woorden

AVI-Start, kleurrijk, grappig

In meer woorden

Zus heeft een mooie gele bus waarmee ze graag op reis gaat. Piet aarzelt of hij ook in zal stappen, hij vindt dat Zus wat te rap rijdt. Maar Zus haalt hem over. En dan rijden ze samen toch weg. Zus wil graag naar zee. En ze houdt van zon. De mensen die ze onderweg tegen komen worden door Zus uitgenodigd om ook in te stappen. Piet maakt daar steeds bezwaar tegen omdat het volgens hem allemaal niet gaat passen. Temeer omdat de personen nogal wat extravagante bagage met zich mee torsen. Zoals bijvoorbeeld een ijscokar, een hoepelrok en een olifant! Maar Zus wuift alle bezwaren weg, ze vindt Piet maar een zeur. En zo rijdt het kleurrijke gezelschap met de bus van Zus richting strand. En Piet? Ach, die draait uiteindelijk wel bij. Reizen is leuk, toch?!

Wat een vrolijk boekje. En helemaal afgestemd op de beginnende lezer. Eenvoudige woordjes die bij niveau ‘start’ horen, geen hoofdletters en een overzichtelijke hoeveelheid tekst per pagina. De illustraties beslaan steeds twee volledige, naast elkaar liggende bladzijdes waarin de tekst is opgenomen. Doordat ze laten zien wat het kind aan het lezen is kan dit meewerken om vlotter te lezen. Er zit ook veel humor in. De zeurderige Piet, de wijde hoepelrok en veel andere verhaalelementen dragen hieraan bij.

Op de laatste bladzijde krijgt de lezer een compliment: ‘je leest al top’, met daaronder de covers van alle andere delen van deze serie. Dat is een mooi overzicht en de lezer weet dan dat er nog meer delen zijn die hij/zij kan gaan lezen. De covers hebben een herkenbaar stippenpatroon aan de linkerkant in verschillende kleuren. Het toont erg vrolijk en is daardoor ook aantrekkelijk.

Ik sluit af met de tekst die op de achterflap staat afgedrukt: ‘Door de eenvoudige woorden en zinnen kunnen beginnende lezers meteen leeskilometers maken met dit boek op AVI start’.

Voor alle beginnende lezers die naast reis- ook graag leeskilometers maken!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *