De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam
Categorieën: ,
Publisher:

Danko bedacht dat ze Oorlog recht in het hart moesten raken om hem te verslaan. Maar dat had geen zin… want Oorlog had geen hart.

Danko, Zirka en Fabian leiden een rustig leven in hun stadje Rondo. Het is een betoverende plaats vol vreugde. Zelfs de bloemen zingen er.

Tot de dag dat Oorlog kwam.

De inwoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en ze proberen tegen hem te vechten, maar niets lijkt de vernielzucht en de duisternis van Oorlog te kunnen stoppen. Toch lukt het Danko, Zirka, Fabian en hun buren om samen vrede te laten zegevieren.

In drie woorden

Indrukwekkend, actueel, bijzonder

In meer woorden

In De dag dat Oorlog kwam krijg je als lezer een beeld van de duisternis en het leed dat een gewapend conflict veroorzaakt. Daar waar er in Rondo eerst nog niks aan de hand leek, de bloemen vrolijk zongen en waar de lucht zo helder was, wordt in één klap veranderd in een donkere en grauwe plek. Ondanks dat Danko, Fabian en Zirka van alles proberen (ook wanneer het hen zelf raakt) geeft Oorlog zich niet zomaar gewonnen.  Maar ze houden vol… samen met alle stadsbewoners. Samen voor een gemeenschappelijk doel: vrede.

Ondanks dat zij samen dit doel nastreven, blijft Oorlog voelbaar. De bewoners waren veranderd. Maar ook blijft Oorlog zichtbaar, want overal in de stad werden rode klaprozen zichtbaar. Het internationale symbool voor de slachtoffers van een oorlog. 

Eigenlijk kan een boek niet actueler dan deze, waarbij er een oorlog gaande is tussen Rusland en Oekraïne. De boodschap krijgt nog meer kracht, wanneer je leest dat zowel Romana als Andriy, de auteurs van het boek, wonen en werken in Lviv, Oekraïne. Zij hebben een pleidooi geschreven voor vriendschap en hoop, maar laten ons merken dat de wonden van de oorlog blijven, lang nadat de oorlog voorbij is. De angst en de pijn is voelbaar tijdens het lezen. Kijk maar eens naar het volgende stuk:

Hij kwam nergens vandaan. Hij was zwart en angstaanjagend.
Rommelend en ratelend kroop hij langzaam dichter naar de stad.
Hij bracht vernieling, ontreddering en diepe duisternis.

De illustraties gaan mee met het verhaal. Wanneer er nog niks aan de hand is in Rondo zijn de tekeningen vrolijk en kleurrijk, met groen en oker als achtergrondkleur. De illustraties veranderen zodra Oorlog komt. Ze worden donker en grauw. Danko, Zirka en Fabian blijven duidelijk zichtbaar voor de lezer, zij verliezen geen kleur. Naarmate het verhaal vordert wordt er meer kleur zichtbaar, met de rode klaproos als middelpunt.

                

In deze tijden is het soms lastig voor (jonge) kinderen om te begrijpen wat er aan de hand is. Zeker wanneer de beelden op televisie te heftig voor hen zijn. Door het voorlezen van dit boek en het te bespreken, zullen kinderen zich een beeld kunnen vormen wat oorlog is en wat dit met de mensen doet op dat moment en nog lang daarna… 

Voor iedereen vanaf 7 jaar.

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *