De eikelvreters

De eikelvreters
Categorieën: ,
Author:
Publisher:

Rapen. Vlugger rapen.
De landeigenaar was gekomen en stond naar ons te kijken…

Ik deed het nog een paar uur, dat rapen, en mijn nagels waren al tot op het vlees afgesleten.
Dat deed pijn. We hadden er beter tegen gekund als we niet zo’n honger hadden gehad. Maar juist die winter was het weer erg. Met te weinig in je maag en geen gram vet op je lijf had je het eerder koud. En geen warme kleren ook.

Mijn god, wat deden mijn vingers pijn.

Curro groeit op in het zuiden van Spanje, waar de burgeroorlog diepe sporen heeft nagelaten. Zijn familie woont in een grot aan de voet van een berg. Om geld te verdienen moet hij al jong van school en varkens gaan hoeden. Maar Curro is vindingrijk en bedenkt elke keer weer een of ander handeltje. Vol optimisme vertelt hij over zijn leven – over de zigeunermuziek waar hij zich aan kan warmen, over de straatarme dorpsgenoten, die voor eikelvreters worden uitgemaakt, en over zijn eerste verliefdheid. Hoewel hij elke dag weer op zoek moet naar eten, bezit hij iets wat onbetaalbaar is: het talent om uit de kleinste dingen geluk te putten.

In drie woorden

Intrigerend, authentiek, geschiedenis

In meer woorden

De eikelvreters verscheen voor het eerst in 1989 en is nog steeds één van de mooiste jeugdromans over armoede en veerkracht. We maken kennis met Santiago, bijnaam Curro, en zijn gezin. Curro is een jongen die eigenlijk, net zoals vele lezers, naar school hoort te gaan. Maar helaas zit dat er voor hem niet in. Hij moet werken, zodat hij mee kan helpen om de rekeningen te kunnen betalen. Curro is vindingrijk en weet iedere keer weer met een handeltje aan geld te komen. Geitenhoeder, metselaar of verkoper, niks is te gek. Door het verhaal te lezen vanuit de ik-vorm, voel je je als lezer nauw verbonden met Curro. Je voelt zijn gevoelens en denkt zijn gedachten. 

       

Door de schrijfstijl van Els Pelgrom lijkt en voelt het alsof je naast Curro zit en hij je zijn levensverhaal vertelt. Daarnaast is het zo beeldend geschreven dat je elke situatie meteen voor je ziet. Deze situaties zijn niet zozeer spannend of avontuurlijk, maar wel intrigerend. Je merkt niet alleen het grote verschil tussen arm en rijk, maar ook de liefde binnen het gezin en hoe zij het overlijden van hun oma verwerken met de rituelen. Achterin het boek staat een woordenlijst en kun je de betekenis van de Spaanse woorden vinden. Els won met De eikelvreters in 1990 de Gouden Griffel. Maar je kunt haar ook kennen van De kinderen van het Achtste Woud

De eikelvreters is een klassieker voor iedereen vanaf 12 jaar. 

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *