De fantastische meneer Vos

De fantastische meneer Vos
Categorieën: ,
Publisher:

‘Deze verrukkelijke maaltijd danken wij aan de gulheid van de heren Bolus, Bits en Biet’

‘En liefste?’ vroeg Meneer Vos. ‘Wat mag het wezen vanavond?’
‘Ik denk dat we vanavond maar eens eend moesten eten,’ zei Mevrouw Vos. ‘Breng maar twee vette eenden mee, alsjeblieft. Eén voor ons samen, en één voor de kinderen.’
‘Goed, dan nemen we eenden!’ zei Meneer Vos. ‘De beste die Bits maar heeft.’

Meneer Vos zou niet zoveel praatjes hebben als hij had geweten dat de boeren Bolus, Bits en Biet hem op dat ogenblik opwachten. Ze liggen achter een boom bij de ingang van het hol, een geladen geweer in de aanslag. Ze zijn vastbesloten om Meneer Vos dood te schieten, uit te hongeren of uit te graven, al duurt het nog zo lang…

In drie woorden

Tijdloos, spannend, humoristisch

In meer woorden

Meneer Vos is wat je noemt een type met twee gezichten. Hij is liefdevol naar zijn vrouw en kinderen maar kan gemeen en meedogenloos zijn naar anderen. Zo zorgt hij dagelijks dat er brood op de plank komt voor zijn gezin, maar schroomt hij niet om dit eten te stelen. Maar omdat hij de maaltijden steelt van drie gemene, hebberige boeren vergeef je het hem meteen. Sterker nog, als de boeren hem uit wraak in het nauw drijven en proberen om meneer Vos en zijn hele gezin van het leven te beroven, leef je als lezer ontzettend met de familie Vos mee. Je zou die gemene mannetjes zelf ook mores willen leren, al is het alleen maar om moeder Vos en haar koters voor het ergste kwaad te behoeden.

Maar de drie boeren geven het niet op. Omdat ze zo hebberig, gemeen en egoïstisch zijn gaan ze tot het uiterste. Ze bundelen hun gemeenheid tot een vals plan en nemen zich voor door te gaan tot de hele familie Vos het loodje legt. Met hun geweren in de aanslag wachten ze net zolang tot de familie Vos zich overgeeft. En als het ze te lang begint te duren zetten ze steviger materieel in: geweren en rookbommen. Daar zal die sluwe Vos nog eens raar van opkijken, denken ze.

Maar Vos zou Vos niet zijn als hij het zomaar opgaf. Hij zit dan ook niet stil onder de grond maar smeedt een nieuw plan om die domme boeren zelf eens een lesje te leren. Of zijn plan lukt? Lees maar gauw, dan weet je het!

Een boek waarbij je gniffelend en vol spanning alsmaar verder wilt lezen. Gniffelend om de grappige versjes en de beschrijving van de boeren, want o, wat zijn ze dom en smerig en wat zien ze er raar uit! Maar ondertussen is de spanning wel om te snijden want de situatie van de familie Vos is compleet uitzichtloos. Terwijl vooral moeder zo’n beetje op apegapen ligt en de boeren alsmaar wreder worden, weet Roald Dahl je op weg naar het plot toch weer te verrassen! Dat het verhaal al lang geleden op papier is gezet, daar merk je niks van. Het zou ook pas geleden geschreven kunnen zijn. Een echte Roald Dahl vertelling dus!

Het gaat hier om een extra fraai uitgevoerde editie van het alom bekende verhaal over de fantastische meneer Vos. Hij bestaat per slot van rekening niet voor niks al 50 jaar! Een gouden sticker met de vermelding: 50 jaar prijkt op de cover. Uitgerust met een handig oranje leeslint en grappige, gekleurde tekeningen van Quentin Blake maken het tot een fantastische jubileumuitvoering. Meesterverteller Roald Dahl won in 1972 een Zilveren Griffel met dit geweldige verhaal, dat een halve eeuw later nog net zo geliefd is.

De Volkskrant schrijft op de achterflap: “Roald Dahl blijft onverminderd populair”. Deze uitspraak kan ik alleen maar beamen. Ik vind Roald Dahl zelf minstens zo fantastisch als de door hem gecreëerde meneer Vos!

Voorlezen vanaf een jaar of 7, zelf lezen vanaf ongeveer 9 jaar.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *