De gemene moord op Muggemietje

De gemene moord op Muggemietje
Categorieën: , ,
Publisher:

“Muggemietje vliegt de klas binnen. Dat had ze beter NIET kunnen doen!”

Muggemietje is in de klas op zoek naar bloed. Muggemietje vliegt de klas binnen, maar dat had ze beter niet kunnen doen! Ze raakt bekneld in een boek dat dichtklapt en is dood. Volgens de kinderen is het boek de moordenaar, maar daar zijn de letters het niet mee eens! Ze gaan op zoek naar de echte dader.

In drie woorden

Origineel, spannend, grappig

In meer woorden

Dit is weer een super origineel boek van Ted van Lieshout: een whodunnit in dichtvorm met een boek in de hoofdrol.

Alles begint met een rondvliegende mug in een klaslokaal waar veel lekkers te eten is. Maar dan, tussen bladzijde 8 en bladzijde 9… BAM! Het boek klapt dicht en Muggemietje is dood. De kinderen zeggen dat zij het niet gedaan hebben; het boek heeft het gedaan en dus moet het gemene boek voor altijd in de kast als straf. De letters in het boek vinden het niet eerlijk dat zij ook gestraft worden. Zij moeten een manier verzinnen om de ware dader op te sporen. Wie was het? Was het het boek, waren het de letters, was het de juf of een van de kinderen uit de klas?

Zo knap hoe het poëtische verhaal grotendeels wordt verteld en vormgegeven in een fraai spel met typografie: tekst in verschillende kleuren afhankelijk van wie spreekt, sommige bladzijden zijn fel geel en andere donkergrijs, afhankelijk van het feit of het boek open of dicht is. Daarnaast hebben de letters verschillende groottes, verspreiden ze zich over de pagina’s, zijn er bladzijden met ezelsoren en kreukels…..
Wat een verbeeldingskracht!!


Met ‘De gemene moord op Muggemietje’ levert Ted van Lieshout opnieuw een boek af dat speelt met het idee dat een boek meer is dan alleen letters op papier. Een groot deel van het leesplezier komt voort uit de vormgeving..

Een aanrader voor jong én oud! Om voor te lezen vanaf 7 jaar, om zelf te lezen vanaf 9 jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *