De Gorgels en de laatste kans

‘Waarom Gorgels in slaap? Hoe voorkomen 2e Grote Gorgelziekte?’

Plotseling ziet Melle een enorme zeearend. Op zijn rug zitten Waakgorgel Jukko en een slapende Grensgorgel uit het Hoge Noorden. Jukko slaat alarm: de Brutelaars zijn dit jaar extra vroeg onderweg naar het Zuiden. En de Paarsgestipte Groensnotbrutelaar brengt steeds meer Gorgels op een geheimzinnige manier in een diepe slaap. Wie moeten nu de Mensenkinderen beschermen? Natuurlijk heeft Melle een Plan.

Dat is het begin van een superspannende en gevaarlijke reis langs fjorden en watervallen naar de toendra in het Hoge Noorden. Melle, Limoni en Katja zetten samen met een team van de beste Gorgels ter wereld alles op alles om de Gorgels van hun ondergang te redden.

In drie woorden

Fantasiewezentjes, poolcirkel, trilogie

In meer woorden

Met dit derde deel over Melle en de Gorgels sluit Jochem Meyer deze trilogie af. Hij doet dit op een mooie, afrondende manier door het hoofdpersonage Melle het stokje door te laten geven aan zijn kleinzoon die net als hijzelf, zijn vader en zijn opa, superogen heeft waarmee hij Gorgels kan waarnemen. Maar voor het zover is ligt er voor Melle nog een belangrijke opdracht die hij moet volbrengen. Het zit namelijk zo: er dreigt een enorm gevaar voor alle Gorgels! Sinds enige tijd worden ze bedreigd door Paarsgestipte Groensnotbrutelaars die op onverklaarbare wijze Gorgels in slaap laten vallen. De angst onder het Gorgelvolk is groot, ze zitten namelijk niet te wachten op een tweede grote gorgelziekte! Tijd voor actie dus, Melle en zijn vrienden bedenken samen een strijdplan. Ze besluiten om een paar van die Paarsgestipte Groensnotbruttelaars te ontvoeren zodat ze uit kunnen zoeken hoe deze kwaadaardige wezens de gevreesde slaapziekte overbrengen op de Gorgels. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om te beginnen zullen ze op reis moeten naar het Hoge Noorden, want alles wijst erop dat het gevaar vanuit die hoek naar het zuiden komt! Dus gaan ze op reis, het begin van een spannend avontuur…

Voordat je in dit boek begint is het handig om eerst deel 1 en 2  te lezen. Doe je dit niet lees dan zéker eerst even de Gorgel-introductie van de auteur op het schutblad. Want in dit derde deel is de Gorgel en Bruttelaar populatie behoorlijk uitgebreid. Naast de oude vertrouwde Bobba, Belia, Grijze Gorgel en een aantal Berggorgels leer je in dit laatste deel onder andere ook Grens- en Bosgorgels kennen. Ook opvallend is dat het taalgebruik wat gecompliceerder geworden is. Zo zul je tijdens het (voor)lezen merken dat je af en toe over je tong struikelt. Zeg jij maar eens op ontspannen wijze en vlot achter elkaar ‘Porroporroguggelbam‘ of ‘Excuseladammie’. Enfin, een gewaarschuwd mens telt voor twee, het boek staat vol met dit soort Gorgelgezegdes! Zeer vindingrijk en creatief is het wel. Maar voor mensen die geen ‘Gorgels’ spreken kan het best lastig zijn!

Een leerzame bijkomstigheid van dit Gorgelavontuur is de beschrijving van de natuur(verschijnselen) uit het noorden. Zo speelt het noorderlicht een rol in dit verhaal. Ook maak je kennis met een Sami familie en kruisen meerdere in het noorden levende diersoorten je pad. De veelvuldig aanwezige vrolijke en vaak ook grappige illustraties van Rick de Haas zijn daarbij onmisbaar. Ze maken dit boek compleet. Het stevige papier zorgt ervoor dat het boek er aantrekkelijk uitziet en ook dat het niet gauw kapot gaat.

Wil je weten hoe het afloopt met de Gorgels? Stap dan bij Melle in de camper en reis met hem mee naar het Hoge Noorden! Het is je laatste kans! Je zult er geen spijt van hebben. Geschikt voor jonge avonturiers vanaf een jaar of 7.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *