De Gorgels en het geheim van de gletsjer

De Gorgels en het geheim van de gletsjer.
Categorieën: , ,
Author:
Series:
Publisher:

Heb jij ooit het gevoel gehad dat er ’s nachts iemand over je waakt? Welkom in de wereld van de Gorgels.

Melle en zijn familie logeren bij een oude vriend van papa, die bioloog is in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje, Limoni, in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia? Dat is het begin van een bloedstollend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen…

In drie woorden

Avontuurlijk, spannend en Gorgels.

In meer woorden

Welkom in de wereld van de Gorgels. Alle kinderen hebben een Waakgordel die ’s nachts voor je zorgt, je troost en je beschermt tegen Brutelaars. Brutelaars is een naar volkje dat kinderen grieperig probeert te maken. Helaas kun je Gorgels normaal niet zien, want daar zijn ze veel te snel voor, tenzij je superogen hebt…net als Melle en zijn zusje Limoni.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer is het spannende vervolg op De Gorgels en is geschreven door één van de grootste en meest geliefde komieken van Nederland, Jochem Myjer. Voordat Jochem cabaretier was, studeerde hij biologie. Zijn grote liefde voor de natuur, zie je terug in zijn kinderboeken over de Gorgels. De namen van zijn eigen kinderen, Melle en Limoni, komen terug bij de hoofdpersonen van het boek. En Melle lijkt eigenlijk best wel een beetje op Jochem…

Het verhaal begint in de auto. Melle is met zijn ouders en zusje onderweg naar hun vakantieadres in de bergen. Hij vertelt al jaren over zijn vriend Noah, waarmee hij samen biologie gestudeerd heeft in Nederland. Na de studie is Noah een soort boswachter geworden in de bergen en daar gaan wonen met zijn vriendin Ria. Noah had het hele gezin uitgenodigd om bij hen vakantie te vieren. Papa verheugt zich op een Gorgelvrije vakantie, hij wil rust!

Al snel wordt Belia, de Waakgordel van Limoni, ontvoerd door een vreemd soort Brutelaars. Melle en Limoni kennen de weg in de bergen nog niet goed, maar gelukkig wil Katja, dochter van Noah, wel helpen. Zij kent de weg in de bergen als haar broekzak…

De baas van alle Gorgels, de Grijze Gorgel, wil Melle spreken. Hij geeft vanuit Nederland Melle de opdracht om in de bergen te zoeken naar verlaten marmottenhollen. Daar kun je de Berggorgels vinden. Het avontuur wordt steeds spannender en gevaarlijker. Je blijft doorlezen. Eén ding kan ik alvast verklappen, van papa’s voornemen om te gaan voor een Gorgelvrije vakantie, komt zeer weinig terecht!

De schitterende illustraties in het boek zijn verzorgd door Rick de Haas en zijn vaak paginavullend, helder en vrolijk gekleurd. Jochem Myjer beschrijft de natuur in de bergen heel liefdevol en beeldend en er is zelfs aandacht voor het probleem van de opwarming van de aarde waardoor gletsjers flink smelten.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer is een heerlijk fantasievol en spannend verhaal voor natuurliefhebbers in de dop van ongeveer 5 tot 8 jaar.

 

Blog auteur Sigrid Olivier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *