
‘ Maar als hij overdag speelde en de muziek uit de braamstruik kwam, dan bleef er wel eens een haas stilstaan om te luisteren of een kraai hield even op met krassen.’
Midden in een weiland vol boterbloemen, onder een braamstruik, woont Jodokus de veldmuis. Sinds zijn familie is verslonden door de boze uil Braat, verstopt hij zich angstvallig, met zijn gitaar als enige gezelschap. Hij speelt prachtig en wordt uitgenodigd om op de verjaardag van de burgemeester muziek te maken. Aarzelend verlaat hij zijn schuilplaats en speelt de sterren van de hemel, maar een regenbui verstoort alles. Jodokus belandt in een oude klomp en vaart het avontuur tegemoet…
In drie woorden
Klassieker, fabelachtig, stijlvol
In meer woorden
Sinds de ouders en grootouders van het kleine muisje Jodokus niet meer leven leidt hij een vrij eenzaam bestaan. Hij blijft liever in zijn holletje om wat op zijn gitaar te tokkelen, dan dat hij erop uit gaat. Dat komt omdat hij bang is voor Braat de uil. Maar op een dag wordt hij toch uitgenodigd voor een verjaardagsfeest en lukt het hem om onder begeleiding van een tiental vogels het feestje te bereiken. Het is gezellig, Jodukus durft zelfs een deuntje op zijn gitaar ten gehore te brengen voor de jarige. Maar helaas wordt het feest vroegtijdig afgekapt door plotseling noodweer. Jodokus ontkomt ter nauwer nood aan de verdrinkingsdood en beleeft, ver van huis spannende avonturen. Hij zou echter dolgraag terug naar holletje willen maar weet niet hoe? Samen met Mia, een muisje dat hij per toeval ontmoette, bedenkt hij een plan…
Op 25 maart 2025 a.s vieren we het leven en werk van de geliefde Nederlandse schrijver, Paul Biegel die 100 jaar geleden werd geboren. Ter ere van zijn geboortedag heeft uitgeverij Gottmer besloten om zijn allereerste boek ‘De gouden gitaar‘ opnieuw uit! te geven! Hij schreef dit boek al in 1962. Deze heruitgave, met de gouden details op de cover en de innemende, kleurrijke, tot de fantasiesprekende illustraties van Ingrid en Dieter Schubert, is een fraai juweeltje geworden. Opvallend is het dat het verhaal nog steeds toegankelijk is voor kinderen van nu. Het spreekt tot de verbeelding, neemt je mee op een spannend avontuur en laat je tot slot achter met een fijn gevoel omdat alles tot een goed einde komt. Paul Biegel weet met zijn ogenschijnlijk eenvoudige schrijfstijl tussen de regels door vaak een betekenisvolle boodschap over te brengen. Zo leer je van dit verhaal onder andere dat het hebben van veel vrienden niet altijd iets zegt over ware vriendschap en ook dat het je iets op kan leveren als je de uitdaging die op je pad komt aangaat.
Paul Biegel (1925-2006) schreef ruim zestig kinderboeken. Veel boeken uit zijn omvangrijke oeuvre zijn bekend bij een groot publiek, zeker als het gaat om klassiekers zoals Het sleutelkruid, De kleine kapitein, Nachtverhaal en De tuinen van Dorr. Paul Biegel won tweemaal de Woutertje Pieterse Prijs. Zijn werk werd veelvuldig bekroond met Gouden en Zilveren Griffels. Bovendien had Paul Biegel de eer om driemaal het kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven.
Voor kleine avonturiers die van een betoverend mooi, spannend verhaal houden.