De insiders

‘Van alle dingen die horen bij de Insiders vind ik de pops het allerergst’.

Het leven lacht Jill en haar rijke vrienden toe, maar niet alles is wat het lijkt. Drie jaar geleden werd haar beste vriendin vermoord. Kan Jill de waarheid nog achterhalen?

De insiders is een spannende jeugdthriller voor fans van Gossip Girl en de Netflix-serie Elite.

Het leven lacht Jill en haar vrienden toe. Ze zijn de Insiders, een eliteclub op Gold Coast Prep, een prestigieuze school voor de rijken. Insiders geven de coolste feestjes, halen de hoogste cijfers en hebben de beste toekomstperspectieven.
Maar niet alles is wat het lijkt. Daar kwam Jill drie jaar geleden ook achter: haar beste vriendin Shaila werd vermoord en Shaila’s vriend Graham bekende. Maar nu krijgt Jill plotseling berichtjes waarin staat dat Graham onschuldig is. Zet ze haar droomtoekomst op het spel om de waarheid te achterhalen?

In drie woorden

Spannend, whodunnit, Amerikaans

In meer woorden

Jill maakt deel uit van het populairste groepje leerlingen van Gold Coast Prep. Dit elitaire clubje wordt ‘De Insiders’ genoemd. Om toegang te krijgen tot deze club moet eerst aan behoorlijk wat voorwaarden voldaan worden. Het succesvol uitvoeren van de zogezegde pops is daarvan het belangrijkste onderdeel. Pops zijn opdrachten die uitgevoerd moeten worden door de nieuwelingen. Ze worden verzonnen en bepaalt door de Insiders zelf. Pas als aan alle opdrachten is voldaan volgt toelating tot de Insiders. De pops zijn veelal vulgair, ranzig, onverantwoord, vernederend, seksistisch, gevaarlijk en vaak ook gemeen. Maar onder de groepsdruk geven potentiële leden er toch aan toe. Zo ook Jill. Het lukt haar om Insider te worden met alle voordelen die dat, ondanks alles, met zich meebrengt.

Een aantal leerlingen van Gold Coast Prep ontvangt een beurs omdat hun ouders niet zo welgesteld zijn als de rest. Dat Jill één van die leerlingen is hangt ze liever niet aan de grote klok. Het zou haar positie binnen de Insiders kunnen schaden. Bovendien profiteert Jill na het volbrengen van de pops volop van de voordelen. Het leven lacht Jill toe, veel lol en gezelligheid met haar vriendinnen en leerresultaten naar tevredenheid. Maar aan dit alles komt abrupt een eind als haar hartsvriendin Shaila wordt vermoord. Deze vreselijke gebeurtenis overschaduwd haar geluk. Het is een groot gemis waarmee maar moeilijk verder valt te leven. De dader zit weliswaar achter slot en grendel, het verdriet blijft knagen. Als de veroordeelde dader dan ineens zijn bekentenis intrekt verandert er veel. Want wie heeft het dan wel gedaan? Jill laat het er niet bij zitten en zet samen met een ex-Insider alles op alles om de echte dader te vinden. Bovendien komt ze tot een aantal inzichten die maken dat er in haar hoofd een omslag plaatsvindt.

Een indringend verhaal dat zich afspeelt binnen een Amerikaanse setting. Rijkelui ’s kinderen die in gigantische huizen wonen en in materieel opzicht alles hebben wat hun hartje begeert spelen in dit verhaal een hoofdrol. Tegelijkertijd voel je de leegte. En het beklemmende gevoel van Jill om aan de verwachtingen van haar ouders te voldoen. En dan ligt daar natuurlijk de whodunnitvraag. Zit Graham onterecht vast? En zo ja, wie heeft dan de moord gepleegd? Door middel van flash backs kom je langzaam maar zeker meer te weten. Maar hoe het echt gegaan is ontdek je pas tijdens het plot.

Al met al een knap geschreven debuut met behoorlijk wat diepgang. Er zijn nogal wat kwesties waarover je als lezer na kunt denken: pops, macht, groepsdruk, corruptie. Het komt allemaal voorbij in dit verhaal. Het maakt dat je door wilt lezen, vooral in de hoop dat gerechtigheid wint. Want niet alles is nou eenmaal met geld te koop…

Een spannend boek waarin veel middelbare scholieren zich zullen herkennen. Een echte Young adult!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *