De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam

Het is een beetje druk in mijn hoofd. Soms lijkt het wel alsof er twee verschillende personen in me wonen.

Als de 19-jarige Alec na een moeizame schoolcarrière zijn eindexamen probeert te halen, wordt zijn veilig kabbelende bestaan opgeschud door een nieuwe klasgenoot. De onaangepaste Björn maakt bij hem gevoelens los die hij altijd heeft weten te verbergen, ook voor zichzelf. Ongewild wordt hij meegevoerd in een zoektocht naar zijn ware identiteit, en voor het eerst ziet hij onder ogen wat hij nooit eerder heeft durven zien. Maar op het moment dat hij zijn felbegeerde diploma voor het grijpen heeft en daarmee een ticket naar de toekomst, verdwijnt Björn ineens…

In drie woorden

realistisch, muziek, coming-of-age

In meer woorden

We stappen in het leven van Alec, een scholier in 6 VWO, het examenjaar. Alec is een jongen die worstelt met zijn gevoelens. Hij kijkt anders naar meisjes dan zijn vrienden en heeft nooit echt verkering met meisjes gehad. Maar dan komt Björn op school en hij maakt nogal wat gevoelens los bij Alec. Alec wordt zich bewust van zijn homoseksualiteit en worstelt met wat men van hem verwacht en wat hij zelf eigenlijk wil. Hij kan met niemand over deze gevoelens praten. Als Björn Alec kust, krijgt hun vriendschap een andere lading….

Bijzonder aan dit boek is dat het een titelsong heeft:

“The Story About a Boy Who Jumped Off a Cliff and Landed Softly” door Christon.

I let go
Of what I thought I knew

I was running round in circles
Like the snow on my tv
Ripped the pages from my journals
That made it clear to me

When I saw you
I fell in love
But I still hated
Who I was
This is a story about a boy who jumped off a cliff,
and landed softly

Muziek speelt een belangrijke rol in dit boek. Ieder hoofdstuk begint met een stuk uit een muzieknummer en achterin staat nog een playlist. Dit geeft zeker nog een extra dimensie aan het lezen.

Wat is dit een prachtig debuut van Stefan Raatgever; ik heb echt genoten. Je voelt helemaal mee met Alec en zijn struggles. Het boek leest als een trein en zal veel jongeren aanspreken omdat het zo herkenbaar is wat Alec meemaakt.

Kortom: Een mooie coming-of-age roman voor iedereen vanaf 15 jaar over de zoektocht naar seksuele identiteit, vriendschap, verwachtingen en muziek.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *