De kleine houten robot en de boomstam prinses

De kleine houten robot en de boomstam prinses
Categorieën: , ,
Publisher:

Ze vroegen beiden om hetzelfde: een kind

De koning en koningin krijgen twee kinderen: een kleine houten robot van de uitvinder en een betoverde boomstam prinses van de heks. Elke nacht verandert de prinses weer in een gewone boomstam. Ze kan alleen gewekt worden met de toverspreuk “Ontwaak, kleine boomstam, ontwaak”.

De twee zijn onafscheidelijk tot de slapende boomstam prinses per ongeluk wordt meegenomen. Haar broer gaat op zoek om haar veilig terug thuis te brengen. Samen beleven ze heel wat wonderlijke avonturen.

In drie woorden

Sprookje, lief, tijdloos

In meer woorden

Wat een lief sprookjesachtig verhaal is dit. Het begint zoals sprookjes vaak beginnen: Er waren eens een koning en koningin. Met veel plezier regeerden ze over hun land. Maar ze hadden geen kinderen. Op een nacht ging de koning naar de koninklijke uitvinder, en de koningin ging naar een slimme, oude heks die in het bos woonde. Ze vroegen beide om hetzelfde: een kind.

Zowel de heks als de uitvinder gingen aan de slag en kijk: De kleine houten robot en de boomstam prinses werden geboren. De koning, de koningin, de prinses en de robot hielden meteen van elkaar. De prinses is ‘moedig en slim’ en haar broer ‘dapper en vriendelijk’. De prinses heeft ook een geheim, want elke nacht als ze in slaap valt, verandert ze in een houtblok, tot haar broer haar wekt met een toverspreuk. Als op een ochtend de kleine robot naar een circus gaat kijken, gooit de dienstmeid de boomstam uit het raam, waarop die de wijde wereld in rolt. Meteen holt de kleine robot haar achterna, het begin van een avontuurlijke tocht. Kan hij zijn zus terugvinden?

Ik vond het zo vertederend en lief hoe broer en zus voor elkaar zorgen wanneer ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

De illustraties zijn sfeervol en er valt veel op te ontdekken, je ziet steeds iets nieuws en raakt niet uitgekeken. Soms zijn de illustraties paginavullend, dan weer lijkt het op een stripverhaal. Het verhaal en de illustraties dagen de kleine lezer ook uit om de fantasie te gebruiken; Op de terugweg beleven de kleine houten robot en de prinses verschillende avonturen, die in zes prentjes met titels er onder worden weergegeven zoals bijvoorbeeld “De oude vrouw en de fles” of “De baby in de rozenstruik”. Deze prentjes zullen de kinderen (hopelijk) prikkelen om zelf een verhaaltje erbij te verzinnen en hun fantasie te gebruiken.

Tjibbe Veldkamp vertaalde dit boeiende prentenboek.

Een lief sprookje dat zowel jongens als meisjes (vanaf vier jaar) zal aanspreken.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *