
“Jullie hebben geluk, want jullie wonen met twee koningen in een flat en mogen ook nog met ze voetballen!” – Moes
Boele en Moes zijn beste vrienden. Ze wonen in een flat van tien verdiepingen waar altijd wel wat te beleven is. Ze vinden een gewonde meeuw op het balkon en er blijkt een enge heks op de verdieping onder Boele te wonen. Je kunt ook een heleboel kattenkwaad uithalen in zo’n flat en toevallig zijn Boele en Moes daar heel erg goed in!
In drie woorden
Herkenbaar, humoristisch, leest vlot
In meerdere woorden
Boele en Moes zitten bij elkaar in de klas, beleven de meeste avonturen samen èn ze wonen ook nog eens in dezelfde flat. Toch zijn de verschillen ook duidelijk te merken. Moes woont samen met zijn vader, moeder en zusje. Boele daarentegen woont alleen bij zijn moeder, tot zijn norse opa in een rolstoel ook bij hen komt wonen. Boele is de grootste dierenvriend die je maar kunt bedenken, hij neemt ze het liefste allemaal mee naar huis. Maar daar moet Moes helemaal niks van weten, hij is namelijk een beetje bang voor dieren. En tsja, Moes is eigenlijk ook niet zijn echte naam. Hij heet eigenlijk Mustafa, heeft donker haar en een getinte huid. Boele kan je herkennen aan zijn rode krullen en sproeten. De verschillen tussen de kinderen is in het boek mooi omschreven. Het maakt namelijk niet uit hoe je eruit ziet, want avonturen beleven doe je samen. En daar hoort ook bij dat Boele en Moes soms best wel in de problemen komen. Kunnen ze dit samen ook weer oplossen?
Marieke Smithuis kun je kennen van de boeken over Lotte en Roos. Twee leuke zusjes die samen verschillende avonturen beleven. Het avonturen schrijven komt ook duidelijk terug in dit boek. Zowel spannende als grappige avonturen, maar soms zijn ze ook verdrietig wanneer het overlijden van opa dichterbij komt. Doordat de situaties die Boele en Moes meemaken herkenbaar zijn voor zowel kinderen als ouders, geeft het een mooie ingang om daarover (na) te praten. Er komen namelijk ook cultuurverschillen aan de orde. Zo vraagt Moes zich af waarom Ko, eigenlijk Kotomori, een boterham met kaas eet en geen rijst terwijl hij van Chinese afkomst is. Misschien is deze herkenbaarheid wel te danken aan de ongeveer zo waargebeurde verhalen, zoals Marieke Smithuis ze noemt. Ze stopte er details in van haar eigen jeugd, maar ook van haar kinderen en diens vrienden.
De zwart/wit illustraties zijn gemaakt door Marieke van Ditshuizen. Soms zijn ze klein, soms zijn de paginagroot en soms lopen ze om de tekst heen. Deze speelsheid is een leuke toevoeging aan het verhaal. Ondanks dat je duidelijk kunt lezen hoe de jongens en hun omgeving eruit ziet, wordt dit in de illustraties versterkt.
Houdt jij van grappige en spannende avonturen? Dan is dit boek zeker iets voor jou!
Een avontuurlijk voorleesboek voor kinderen van 6 tot 9 jaar oud.