De lijst van dingen die niet zullen veranderen

‘Dingen veranderen, Bea. Maar er blijft nog heel veel waarop je kunt rekenen. Oké? Dingen die nooit zullen veranderen.’

Na de scheiding van haar ouders blijft gelukkig veel in Bea’s leven hetzelfde. Tot haar vader vertelt dat hij gaat trouwen met zijn vriend Jesse. Bea is blij. Ze vindt Jesse geweldig en nu komt haar grootste wens uit: ze krijgt een zus!

Jesses dochter Sonia is net als zij tien jaar. En ook al hebben ze elkaar nog nooit ontmoet, Bea wéét gewoon dat ze perfecte zussen zullen zijn. Maar terwijl de bruiloft dichterbij komt, loopt alles heel anders dan Bea had gedacht.

In drie woorden

Veranderingen, hartverwarmend, homoseksualiteit

In meer woorden

Als de ouders van Bea gescheiden zijn, doen ze er alles aan om Bea zo snel mogelijk te laten wennen aan de nieuwe situatie. Ze beloven Bea dat er een aantal dingen zijn die nooit zullen veranderen. Ze stellen met elkaar een lijst samen. De lijst wordt een mix van emotionele en praktische dingen. Op het emotionele vlak komt vooral de liefde voor elkaar naar voren: ‘we houden meer van je dan wat ook’. De praktische punten zijn de dingen die geregeld kunnen worden zoals bijvoorbeeld: ‘De twee huizen van je zullen nooit ver van elkaar liggen’. Het geeft Bea zekerheid en rust. Op de lijst staat ook dat haar ouders nog altijd van elkaar houden, maar dan op een andere manier. Dit heeft te maken met het feit dat de vader van Bea homo is. Haar vader Daniel heeft dat eerder onder druk van anderen verborgen weten te houden. Maar sinds hij Jesse heeft ontmoet is aan die onderdrukte gevoelens een einde gekomen. Iedereen in het gezin vindt het fijn voor Daniel en Jesse. Opvallend in dit verhaal is de grote gunfactor van de hoofdpersonages met bijgaand begrip voor elkaar. Dit staat dan in schril contrast met sommige familieleden van Jesse, die de geaardheid van Jesse openlijk afkeuren.

Het verhaal zit goed in elkaar. Eerst maken we kennis met Bea die heel gelukkig is en veel van haar ouders en Jesse houdt. Maar geleidelijk aan komen er scheurtjes in het geluk. Zo moet Bea erg haar best doen om een relatie met haar ‘nieuwe’ zus op te bouwen. Het feit dat Sonia aan de andere kant van het land woont werkt daar niet aan mee. Daarnaast ontdekt ze meer over de familie van Jesse. Dingen die haar voor lastige keuzes plaatsen in haar poging tot hulp. En ze worstelt met gebeurtenissen uit haar eigen jeugd die ze nog niet heeft verwerkt . Bea piekert veel. Om alles te verwerken en het piekeren in de hand te houden bezoekt ze met regelmaat een therapeute. Bea vertrouwt deze vrouw steeds meer en durft het uiteindelijk aan om over haar dilemma’s te vertellen.

Een ontroerend en gevoelig boek dat je deel uit laat maken van Bea’s leven. Naar mate het plot nadert komen de verschillende lagen waaruit het verhaal bestaat bij elkaar. Wellicht anders dan je als lezer had gedacht. Want, zoals ik al eerder opmerkte: dit boek zit goed in elkaar!

Rebecca Stead is een succesvol Amerikaanse kinderboekenschrijfster. Haar debuut: ‘Als je terugkomt’  ( When You Reach Me) werd in de VS bekroond met de ‘Newberry Medal’ voor het beste kinderboek van het jaar.

‘De lijst van dingen die niet zullen veranderen’  is een hart onder de riem voor kinderen die te maken krijgen met diepgaande veranderingen in hun leven. Vanaf een jaar of 10.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *