De olifant

‘Ik zie soms dieren. Grote grijze dieren. Maar die zijn niet echt. Ik beeld me in dat ze mensen volgen, overal naar toe’. 

Altijd?

‘Nee. Alleen als die mensen verdrietig zijn’.

De vader van Olivia wordt gevolgd door een enorme olifant. Een olifant die alleen Olivia kan zien. Hoe droeviger Olivia’s vader kijkt, hoe groter de olifant wordt. Het dier wordt soms zo groot, dat het haar vader niet eens meer lukt om Olivia’s mooie fiets te repareren.

Samen met opa en haar beste vriendje Arthur bedenkt ze een plan om de olifant weg te jagen en haar vader terug te krijgen,

In drie woorden

Hartverwarmend, troostend, helder

In meer woorden

De depressiviteit van Olivia’s vader overschaduwt hun leven. Hij doet wat hij moet doen, meer zit er niet in. Gelukkig woont opa ook bij hun in huis. Hij zorgt ervoor dat Olivia naast haar zorgen ook fijne dingen meemaakt. Toch is dit niet genoeg om de situatie om te buigen. Olivia ziet het verdriet van haar vader als een grote, grijze olifant, die de weg naar blijdschap en geluk letterlijk blokkeert. Hoe verdrietiger vader is, hoe groter het beest. Als ze op een dag haar beste vriendje Arthur hierover in vertrouwen neemt weet hij de oplossing: de olifant moet weg. Maar hoe?

Een wonderschoon verhaal over een zwaar onderwerp. Peter Carnavas slaagt erin om iets ongrijpbaars als een depressie helder in beeld te brengen voor een kind. Het wordt nergens te zwaar of pessimistisch, er wordt juist liefdevol en hartstochtelijk naar een oplossing gezocht. Het belang van vriendschap en elkaar helpen komt duidelijk naar voren zonder dat het er te dik bovenop ligt. Olivia vindt steun bij opa, de juf, de school en haar vriendje Arthur. De potloodtekeningen passen perfect in de setting.

Ik las het boek achter elkaar uit, was ontroerd en onder de indruk. De staat van de mentale gezondheid van bijvoorbeeld ouders kan het leven van een kind drastisch beïnvloeden. Dit verhaal kan de problematiek eromheen verduidelijken en het kind een hart onder de riem steken. Een prachtig verhaal!

Dit lieve, hoopvolle verhaal over een meisje dat haar vader weer blij wil maken is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *