De ongewone vakantie van Tess en Raf

  • Nooit geweten dat varkentjes kunnen voetballen!

Meester Niek geeft zijn klas de opdracht om in de meivakantie eens iets nieuws te doen of te leren. Iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. De twee vrienden Tess en Raf zouden deze week eigenlijk bij elkaar logeren, maar door een noodgeval loopt alles anders. En zo komen er ineens meer nieuwe en spannende dingen op hun pad dan ze dachten en wordt het een nogal ongewone vakantie…

In drie woorden

Gezelligheid, uitdaging, zorgzaamheid

In meer woorden

Het eerste deel van de avonturen van Tess en Raf ligt nog vers in mijn geheugen. Ik was meteen verknocht aan deze twee vrienden omdat ze zo aardig voor elkaar zijn, en omdat ze spannende en ongewone dingen ondernemen om anderen te helpen.
Dat gebeurt in dit boek weer, omdat opa zijn been heeft gebroken tijdens een potje voetbal met de varkentjes (echt waar) staat oma er plotsklaps alleen voor. Maar Raf en Tess zijn de beroerdste niet, zij blijven maar wat graag een weekje logeren om oma te helpen met het verzorgen van de dieren en opa. Die is immers tijdelijk uitgeschakeld vanwege zijn gebroken been.

Het is een makkelijk, leesbaar verhaal met veel herkenbare situaties uit het leven van alle dag. Zo heeft oma de gewoonte haar smartphone na gebruik helemaal af te sluiten en leidt dit tot grote ergernis bij haar dochter. Tess en Raf weten oma echter wel te overtuigen van dit onnut en leren haar zelfs foto’s maken en versturen, wat dan ook weer hilarische situaties en misverstanden oplevert. Zo gebeuren er meer van die dingen waar wij ons allemaal wel een voorstelling van kunnen maken, vaak omdat we ze zelf ook meegemaakt hebben.

De rode draad in het verhaal is de missie die de meester meegaf aan de kinderen uit zijn klas: Iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Uiteindelijk doen zowel opa als oma en Tess en Raf maar ook de vrienden van opa iets geheel nieuws.
De sfeer in het hele boek is gezellig en herkenbaar, dit wordt onderstreept door de gekleurde, levensechte, grappige illustraties. Liefde voor elkaar en voor dieren doet er veel toe. En het slot, dat is een uitspatting van gezelligheid waar je niks anders dan heel blij van kan worden!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *