De redders van Ruigrijk

De redders van Ruigrijk
Categorieën: ,
Publisher:

‘Er was eens een jongen met een grote droom: de sterkste en stoerste ridder worden van heel het land.’

Op het eiland Ruigrijk woont Rutger. Hij is een heel gewone jongen met een grote droom: hij wil de sterkste en stoerste ridder van Ruigrijk worden. Maar Rutger kan niet lopen en zit in een rolstoel. Zijn buurmeisje Ella wil heel graag prinses worden, maar zij kan niet zien. Samen gaan ze er vaak op uit. Op een dag vinden ze onverwachts de sleutel van de ridderschool en oefent Rutger in het diepste geheim met de hulp van Ella om ridder te worden. Dan verschijnt plotseling draak Naga die de bewoners van Ruigrijk in z’n greep heeft. Is Rutger al sterk genoeg om de strijd aan te gaan? Zal het hen samen lukken om iedereen te redden?

In drie woorden

Inclusiviteit, beperking, dromen

In meer woorden

Stel je hebt de droom om een stoere ridder te worden. En in de stad waar je woont is een echte ridderschool. Daar wil je dan toch naar toe? Maar Rutger wordt hier niet toegelaten, want hij kan niet lopen en zit in een rolstoel. Zijn buurmeisje Ella zou zo graag prinses willen worden, maar zij kan niet zien. Samen gaan ze vaak op pad. Dan duwt Ella de rolstoel van Rutger, terwijl hij de weg wijst. Op een dag vindt Ella de sleutel van de ridderschool, waarna ze stiekem in de nacht oefenen om ridder te worden. Hij hoopt dat hij op een dag zijn vaardigheden als ridder kan gebruiken. En die dag komt! Het land heeft namelijk last van een draak, Naga. Hij vliegt elke nacht over Ruigrijk en steelt overal het vuur. En soms steelt hij mensen, zoals de vader van Rutger. Wanneer ook de wrakstukken van het schip waarop de laatste ridders zaten aanspoelt op het strand, weet Rutger dat het tijd is om te bewijzen dat hij een geweldige ridder is. Hiervoor heeft hij al die tijd in het geheim getraind. Gaat het Ella en Rutger lukken om samen de draak te verslaan?

Dit verhaal gaat over je dromen waarmaken en doorzetten, dingen doen waarvan je eerst dacht dat ze onmogelijk waren. Wanneer je iets niet kunt, wil dit niet zeggen dat je minder bent dan anderen. Kijk vooral waar jouw talenten liggen en laat je niet beperken.

Er zijn maar weinig prentenboeken op de markt waarin kinderen met een beperking de hoofdrol hebben. Daarom is het zo belangrijk dat dit boek er gekomen is. Alle kinderen moeten zich kunnen herkennen in een boek. Mark de Hond en de Efteling hebben samen de handen ineen geslagen en dit boek ontwikkelt binnen het thema ‘toegankelijkheid’. Ze zijn er goed in geslaagd. De illustraties van Esther Rosier zijn gedetailleerd, zonder gebruik te maken van al te felle kleuren. Samen met de tekst is het een prachtig geheel geworden.

Leuk weetje: dit boek is verkrijgbaar als prentenboek, tactiel prentenboek met drukletters, braille en voelbare illustraties en op YouTube is een mooie animatievideo beschikbaar.

Voor alle kinderen vanaf 4 jaar die groots dromen.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *