De reis van Sofie Grossman

‘Drie kinderen alleen op een overvolle boot. Hadden ze Rotterdam ooit moeten verlaten?’

Sofie groeit op in een arm gezin in Rusland aan het begin van de vorige eeuw. Haar vader is naar Amerika verhuisd in de hoop daar genoeg geld te verdienen om ook de rest van het gezin over te laten komen. Als Sofies moeder plotseling overlijdt, begint ze samen met haar zusje Beile en haar neef Joshua via Rotterdam aan de lange oversteek naar Amerika. Hun reis is niet zonder avonturen en gevaren: zo raakt ze haar zusje in de drukte bijna kwijt, dreigen ze teruggestuurd te worden en ontmoeten ze allerlei bijzondere mensen. Dan breekt er tijdens een heftige storm midden op de oceaan brand uit op het schip… Zullen ze Amerika nog wel bereiken?

In drie woorden

Indrukwekkend, spannend en ontroerend

In meer woorden

De reis van Sofie Grossman is een indrukwekkend boek, gebaseerd op de waargebeurde scheepsramp in 1913. Deze gebeurtenissen geeft het boek een diepere laag. Ondanks dat de hoofdpersonen in dit verhaal verzonnen zijn, leef je mee met alle mensen die hun leven hebben moeten geven tijdens deze ramp. En daarnaast ook met alle overlevenden die deze scheepsramp mee hebben moeten maken.

Het boek kent een opsomming van ontroerende gebeurtenissen. Het overlijden van een moeder, het moeten missen van een vader… En dan nog alle bijzondere verhalen van de personen die ze tegenkomen tijdens hun barre reis naar het ‘paradijs’. Sofie, Beile en Joshua zijn personages die je laten zien dat je moed moet houden, dat je nooit moet opgeven en moet blijven dromen. Ze geven je een belangrijke boodschap mee in dit verhaal. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. En dat ze dat na alle tegenslagen die ze krijgen nog steeds geloven, maakt dit boek bijzonder.

De prachtige illustraties van Martijn van der Linden weerspiegelen de barre omstandigheden van de reis goed. De paginagrote zwart-wit illustraties in combinatie met de historische foto’s achterin het boek maken dit verhaal af. Dit maakt het een leerzaam boek over onze wereldgeschiedenis.

Een spannend en leerzaam boek voor lezers vanaf negen jaar.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ilona de Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *