De reuzenpoffer

De reuzenpoffer
Categorieën: ,
Publisher:

‘Het is een luchtballon! Hij stijgt op. Bravo!’ riepen de mensen. ‘Hij gaat ervandoor!’ riep Joris vol afschuw. ‘Spring erop’, siste oom Poffer. ‘Waarop?’ ‘Op de poffer. Spring erop!’ ‘Dat durf ik niet! Straks zak ik door het korstje!’ ‘Doe het! Anders vliegt hij weg!’ smeekte oom Poffer.

Hoe krijg je een hongerige muis uit een kaaswinkel? Kan een boom trompet spelen? Heb je weleens een wrat gekocht? En hoe bak je eigenlijk een reuzenpoffer onder erop weg te vliegen? Speciaal voor iedereen: een bundel vol hilarische verhalen en rijmpjes uit 25 jaar Tosca Menten, inclusief haar jubileumverhaal ‘De reuzenpoffer’ over een reusachtige reuzenpoffer. (O, en als je dan per ongeluk toch op die poffer wegvliegt: hoe kom je in hemelsnaam weer naar beneden?)

In drie woorden

Jubileum-verhalenbundel, hilarisch, fantasierijk

In meer woorden

Al 25 jaar kunnen we genieten van de boeken van Tosca Menten. Haar omvangrijke oeuvre kenmerkt zich vooral door hilariteit, originaliteit en humor. Ze weet als geen ander een doodnormale gebeurtenis uit te doen groeien tot iets onvoorstelbaar grappigs en je weet bij Tosca nooit welke kant het opgaat of waar en hoe het eindigt. Zo laat ze de hoofdpersoon uit een hilarisch verhaal er lang niet altijd goed van af komen en weet ze gedrag van stereotypes uit te vergroten tot doldwaze gebeurtenissen waar je van huivert of juist vreselijk om moet lachen. Poep-en-pieshumor  schuwt ze daarbij niet. Dat is ook in deze bundel zo. Voorbeelden daarvan zijn het verhaal over ‘De chocoladetandarts’ en het gedicht ‘Bruine bonen’.

Het boek bevat 20 verhalen uit het oeuvre van Tosca Menten waarvan één verhaal nieuw is en tevens de titel van dit boek: ‘De reuzenpoffer’. Tosca zelf heeft de verhalen en de gedichten voor deze jubileumbundel geselecteerd. Het boek komt uit ter gelegenheid van haar 25 jarig schrijverschap. Ieder verhaal start met een meestal grappige afbeelding die iets vertelt over de inhoud. De illustraties en titels van de verhalen wisselen van kleur. Zo is de kleur van ‘De reuzenpoffer’ groen, en die van de volgende verhalen paars, turquoise, rood, oranje enz. De illustraties zijn zeer vermakelijk. Neem nou het verhaal ‘Het gruwelijke dieet’ waarin tante Jet op aanraden van haar neefje Stefan een lintworm neemt omdat ze dan gewoon lekker door kan blijven snaaien terwijl de lintworm het voedsel opeet en  tante Jet niet dikker wordt. Hier doet de hilariteit die Geert Gratama in de illustratie weet te leggen niet onder voor het verhaal. De lintworm wordt letterlijk uit haar lijf getrokken.

Stiekem weg zitten er ook thema’s verborgen in de grappige verhalen. Zo heeft de hierboven genoemde tante Jet een probleem met maat houden als het om eten gaat, gebruiken de ouders in ‘Een briefje voor de ooievaar’ hun oudste kind als oppas en hebben de ouders van ‘Jane en Janet Vanderbilt’ een steekje laten vallen bij het opvoeden van hun kinderen. Best vaak wordt ons een spiegel voorgehouden. In ‘De wrat’ en ‘De reuzenpoffer’ komt de grenzeloze fantasie van de auteur goed tot zijn recht. Echt zo grappig om te lezen én te bekijken. Want ja, Geert Gratama weet ook hier de situaties goed in beeld te brengen.

Deze verhalenbundel is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 die van grappen en grollen houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *