De schaduwmot

‘Imogen zag een hek naar de tuin. Op het hek stond met grote letters geschilderd: VERBODEN TOEGANG. Ze wist niet precies wat dat betekende, maar het klonk leuk! Zou jij durven mee te gaan?’

Imogen weet heus wel dat ze iets doet wat eigenlijk niet mag, maar ja, wie houdt zich nu altijd aan de regels? Daarom volgt ze een vreemde zilveren mot die haar naar een deurtje in een dikke boom leidt. Marie, haar kleine zusje, is haar stiekem gevolgd en samen tuimelen ze pardoes een andere wereld in. De zusjes komen in een magisch koninkrijk terecht en al snel start hun spannend avontuur. Hoe komen ze weer terug bij hun moeder? 

Het wordt een race tegen de klok, maar gelukkig krijgen ze al snel hulp van een verwend prinsjes en een chagrijnige jager. 

In drie woorden

Magisch, avontuur, meeslepend 

In meer woorden

De schaduwmot is het eerste deel van de triologie Een klok met sterren. En spannend is het zeker. Je wordt meegezogen in een magische wereld waar je op moet passen als de avondklokken luiden. Dan moet je de deur op slot doen, de ramen sluiten en de vuren doven, want.. in de avond komen de skret vanuit de bergen naar de stad. Ze hebben scherpe tanden en klauwen. En alles wat ze tegenkomen zal het niet overleven. Imogen gaat ook nog alleen op zoek naar de deur, zodat ze weer terug kan naar de tuinen van mevrouw Haberdash. Alleen gaat dat niet helemaal goed. 

De schaduwmot is een spannend avontuur waar je in mee wordt gezogen vanaf de eerste bladzijde. Het voelt alsof je met Imogen en Marie door de deur stapt, achter die bijzondere mot aan. Door de gedetailleerde beschrijving weet je als lezer goed hoe het magische koninkrijk eruit ziet. Dit is erg prettig, omdat er in het boek weinig illustraties voorkomen. En wanneer er wel een illustratie is, dan is de illustratie in het zwart wit.

Je moet wel goed opletten qua personages. Ze hebben geen gebruikelijke namen waardoor ik, als lezer, soms even na moest denken wie bij wie hoort. Maar omdat de namen herhalend voorkomen en ze goed omschreven worden, kan je ze snel linken aan elkaar. Het bijzondere is dat de lezer zich kan identificeren met Imogen of Marie. Het zijn doodgewone kinderen of boerenpummels zoals Miroslav ze noemt, die op avontuur gaan. 

En ja, dan het einde… eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot het tweede deel. Want wat gaat er met Anneshka gebeuren die op haar pony de wouden inloopt?

Een spannend en avontuurlijk boek voor lezers vanaf 9 jaar.

Leuk feitje: Francesca Gibbons kwam als kind al op het idee voor de schaduwmot. Ze vertelt dan ook al zolang ze zich kan herinneren verhalen!

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *