De school is weg!

“Wat zou jij denken en voelen als je school ineens in brand staat?”

Als Roxane in groep zeven komt, zet meester Herbenis haar bij Willem en zijn beste vriend Jeffrey in het groepje. Na vijf minuten heeft Roxane al slaande ruzie met Jeffrey en dezelfde dag krijgt ze straf omdat ze zo brutaal is. Toch raken Willem en Roxane bevriend. Op een nacht brandt de school af. Willem denkt eerst: yes, de school is weg! Maar als hij de puinhopen ziet, vindt hij het verschrikkelijk. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. En dan ontdekt Willem dat Roxane is verdwenen… en waar is meester Herbenis gebleven?

In drie woorden

Spanning, meeslepend en avontuur

In meer woorden

De school is weg! gaat niet alleen maar over de brand in de school. Eigenlijk gaat het over veel meer dan dat. Het is best gek, een nieuw meisje in de klas die rebels is en tegelijkertijd niks wil vertellen over wie ze is en waar ze vandaan komt.  Roxane is al iets ouder en hoort bij The Drop-outs samen met Jasper, Hicham en de zus van Annemiek. In de avond zijn ze vaak te vinden bij het karrenhok op het schoolplein. Daar hangen ze rond of roken een sigaret. Maar… ze bedenken ook hatelijk plannen. Zo willen Roxane en Hicham graag dat de school in de fik vliegt. Als Hicham de volgende ochtend langs school fietst om zijn krantenwijk te lopen ziet hij wat er aan de hand is: de school staat in brand. Niet veel later zijn alle hulptroepen gearriveerd. maar tegelijkertijd storten gedeelten van de school al in. Willem en Annemiek moeten beide huilen, terwijl Roxane alleen maar kan lachen. 

Jacques Vriens heeft met De school is weg! weer een spannend avontuur geschreven. Je wordt meegezogen in het verhaal van de school maar ook de verschillende thuissituaties van de kinderen, denk aan verslaving bij ouders of ongewenste intimidatie. Dit laat kinderen inzien dat niet iedereen een fijne thuissituatie heeft en dat het anders kan zijn dan bij iemand thuis. Door dit te vertellen leren kinderen ook waar bepaald gedrag vandaan kan komen en respect te hebben voor iemands thuissituatie. Daarom is dit boek perfect voor de bovenbouw. De taal die door de kinderen, en vooral door The Drop-outs gebruikt wordt sluit aan bij de taal die kinderen in groep 7 en 8 gebruiken. 

De zwart-wit illustraties geven een beeld van de verschillende kinderen. Al moet ik bekennen dat je door de tekst ook al heel goed een beeld kan vormen. 

Een bijzonder boek met levensechte problemen die ons laat zien dat we niet alleen zijn, we iemand in een vertrouwen kunnen nemen en dat we kunnen veranderen. Voor kinderen vanaf 10 jaar. 

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Een reactie op “De school is weg!

  1. Eline Vliegenberg zegt:

    Hey ik wilde even laten weten dat ik een van de velen ben die meegewerkt heeft aan dit boek. Dit gaat namelijk over mijn basisschool die in 2000 is afgebrand. Ik zou toen naar groep 3 gaan. Dus dit heeft veel impact gehad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *