
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet:
Ze lijken, maar ze zijn het niet
Ik snap het, ‘k heb het licht gezien, het blauwe licht gezien
Ravi, Zina, Mink en Blinker willen hun echte vaders en moeders terugvinden. Met knikkende knieën gaat Zina undercover bij een nachtelijke robotconferentie en ontdekt dat hun ouders verbannen zijn naar de moerassen van Skimmereiland. Zullen de kinderen hen eindelijk terugzien, na een nagelbijtende en gevaarlijke tocht? En hoe zit het met het Meesterplan van de robots, dat in een streng bewaakt laboratorium ontwikkeld wordt? De Rebellen bevinden zich in het hol van de leeuw….
In drie woorden
Spannend, muziek, meeslepend
In meer woorden
Eindelijk is daar het vervolg op ‘Hart van Staal’. In Hart van Staal lezen we dat op het eiland muziek verboden wordt en dat Ravi, Zina, Mink en Blinker (de Rebellen) erachter komen dat hun ouders vervangen zijn door robots. De gouverneur denkt ook dat Zina vervangen is door een speciaal op kinderformaat gemaakte robot Zina-Twee, maar in werkelijkheid is robot Zina-Twee in plaats van Zina afgevoerd. Ook Zina’s pappobot heeft zich losgemaakt van zijn programmering en gaat samen met de rebellen de strijd aan tegen de gouverneur.
In ‘De Sleutelrobot’ zetten de Rebellen alles op alles om hun echte ouders terug te vinden en te bevrijden. Daarvoor moeten ze wel weten waar hun ouders worden vastgehouden. En ondanks dat muziek verboden is, blijven de Rebellen liedjes zingen om op die manier de kinderen te waarschuwen en ze te laten weten wat ze ontdekt hebben. Zo weten de kinderen nu hoe ze de robots kunnen ‘uitschakelen’ en daar maken ze dan ook regelmatig gebruik van. De gouverneur is hier niet blij mee en heeft ‘Zina-twee’ de opdracht gegeven om de Rebellen te ontmaskeren. Hij wil snel resultaat zien en vraagt haar om op de nachtelijke robotconferentie met aanwijzingen over de rebellen te komen. Zina wil haar vrienden natuurlijk niet verraden en wil dan ook niet naar de conferentie, maar ze kan er niet van wegblijven. Bovendien hoopt ze op de conferentie erachter te komen waar de robots alle echte ouders naartoe brengen, zodat ze hen kunnen bevrijden. Samen met de andere Rebellen bedenkt ze een plan om toch naar de conferentie te kunnen gaan. Het loopt allemaal niet zoals gepland, maar ze komen er wel achter dat hun ouders verbannen zijn naar de moerassen van Skimmereiland, een zo goed als onbereikbaar eiland. Ze weten nu waar ze naartoe moeten, maar het lijkt een onmogelijke opgave. Durven ze de onmogelijke reis te gaan maken? Zullen ze hun ouders ooit nog terugzien? Of winnen de robots deze strijd? Het verhaal weet je tot het einde te boeien en is ongelooflijk spannend.
We hebben best even op dit boek moeten wachten, maar wat heeft Simon van der Geest weer een bloedstollend en avontuurlijk boek geschreven. Als je eenmaal in dit boek begint, is het onmogelijk om hem weer weg te leggen: Komt het goed, welk plan bedenken Ravi, Zina, Mink en Blinker nu weer om hieruit te komen, of geven ze de strijd op? En wat is het Meesterplan? Je wilt gewoon weten hoe het verder gaat, dus je moet wel door blijven lezen.
Het boek leest als een trein en is verdeeld in acht delen die op hun beurt uit 71 (korte) hoofdstukken bestaan. Je beleeft het verhaal afwisselend vanuit het gezichtspunt van Ravi en Zina en één hoofdstuk vanuit het personage Trix. Martijn van der Linden maakte de zwart-wit illustraties in dit boek. Aan het begin van elk hoofdstuk vind je kleine tekeningetjes die iets vertellen over de inhoud van dat hoofdstuk. En de start van een nieuw deel gaat gepaard met een paginagrote illustratie die iets zegt over de plek waar het verhaal zich afspeelt. Voor de totaalbeleving kun je de liedjes van de Rebellen – net als bij ‘Hart van Staal’ – via een QR-code beluisteren op Spotify.
De Sleutelrobot is niet alleen een avontuurlijk verhaal over een groep vrienden die een vijand probeert te verslaan, maar het gaat ook over de toekomst en de rol van robots en AI, verliefdheid, onderdrukking, muziek en hoe muziek voor verbroedering en verbinding kan zorgen. Echt een boek voor kinderen vanaf een jaar of 10, die houden van een futuristisch en muzikaal avontuur.