‘Elena vlucht naar het einde van de wereld.
Atlas wacht op het einde van de wereld.
En dan ontmoeten ze elkaar…’
Elena (13) is op de vlucht. Niemand anders wil haar hebben, dus ze moet een maand lang logeren bij het nieuwe gezin van haar tante. Daar ontmoet ze Atlas (14), die zich voorbereidt op het einde van de wereld. Allebei hebben ze een goede reden om de buitenwereld te negeren. Maar hoe lang kun je blijven vluchten?
In drie woorden
Spannend, actueel en verrassend
In meer woorden
Het is bloedheet. Elena is onderweg naar het nieuwe gezin van haar tante Loes. Ze moet een maand lang logeren bij mensen die ze eigenlijk niet eens kent en waar ze alleen maar ‘creepy’ verhalen over heeft gehoord. Maar ze kan nergens anders terecht. Haar moeder zit in India voor een stilteretraite en haar vader kent ze niet. Tante Loes woont samen met haar nieuwe man, Ivar, en zijn twee kinderen, Atlas en Kennedy, op een afgelegen boerderij vlakbij het bos. Elena had voordat ze hier kwam weinig contact met haar tante. Op de boerderij leert ze Atlas kennen. Hij heeft de ramen van zijn slaapkamer dichtgetimmerd. Elke nacht verdwijnt hij uren in het donker en hij wordt ervan beschuldigd dat hij de school in brand heeft gestoken. Hij voert iets in zijn schild, maar wat? Elena vindt het lastig om hem te begrijpen, maar dat maakt haar alleen maar meer nieuwsgierig naar hem.
Elena moet erg wennen op de boerderij van tante Loes. Atlas en Kennedy hebben een heel ander leven dan dat zij gewend is. Daarnaast moet Elena in een enge schuur slapen, vlakbij de kamer van Atlas en een mysterieuze kamer waar niemand mag komen. De deur van deze kamer zit op slot en niemand lijkt te weten waar de sleutel is. Elena helpt mee met corvee en er wordt om beurten gekookt omdat tante Loes ziek is. Gaandeweg leert ze de familieleden steeds beter kennen. Ze komt erachter dat er veel geheimen zijn. Elena wil hen graag helpen, maar de laatste keer dat ze iemand hielp, ging dat compleet mis. Kan ze het een maand volhouden tussen zoveel geheimen zonder iets te doen?
Gouden Griffel-winnares Anna Woltz staat bekend om haar meeslepende boeken vol spanning, humor en scherpe dialogen. Dit boek is daar geen uitzondering op. Vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen in het verhaal. Je weet dat Elena ergens voor vlucht, maar in het begin weet je nog niet wat er is gebeurd. Al voel je aan alles dat het wel ontzettend heftig moet zijn geweest. Het verhaal blijft spannend tot het einde en zit vol verrassende wendingen. Je weet nooit welke kant het op zal gaan.
Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven, namelijk dat van Atlas en dat van Elena. Je leert beide personages en de verschillende denkwijzen gedurende het verhaal steeds beter kennen. Je kunt daardoor telkens beter inschatten hoe ze op bepaalde situaties zullen reageren en je weet wat hen bezighoudt. Het boek bevat een aantal actuele thema’s die een grote impact hebben op het leven van de personages in het boek. Het is realistisch geschreven en zet je aan het denken.
Een spannend, herkenbaar verhaal voor kinderen vanaf 11 jaar.