Hij is een kei in zwerven, deze steen.
Een reis van 150.000 jaar geleden tot nu.
In de ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?
De steen en de tijd werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.
In drie woorden
Tijdperken, veranderingen, poëtisch
In meer woorden
Dit verhaal begint in de ijstijd (150.000 jaar geleden): We maken kennis met “de steen” die zich geduldig laat leiden door de gladde ijslaag waarop hij zich bevindt. De steen is hard, groot en heeft een unieke vorm maar bovenal unieke eigenschappen die beetje bij beetje naar voren komen gedurende het verhaal. Zo blijkt door de tijd heen dat de gevoelige steen trooster kan zijn, dat hij geweld schuwt, dat hij warm wordt van liefde tussen mensen en dat hij ruggensteun kan bieden bij vermoeidheid. Mits de mensen oog hebben voor de steen natuurlijk. Naarmate de tijdperken vorderen wordt de wereld voller en drukker. De steen zelf blijft hetzelfde, maar koestert een diep verlangen: Rust. Dit is de aanloop naar het mooie einde van het boek. We zien de steen dan tevreden in de kou staan, wit van de sneeuw met om hem heen spelende kinderen die net als hij genieten van de stille, witte, koude wereld. De steen voelt zich weer gelukkig; hij houdt wel van steenkoud.
Een historisch verhaal met een diepere betekenis. De verschillende tijdperken worden mooi in beeld gebracht vanuit het perspectief van de zwerfkei. De sprekende platen laten daarbij niets te raden over. De steen krijgt zowel letterlijk als figuurlijk een gezicht. Hij houdt ons een spiegel voor. Wat subtiel naar voren komt is dat de mensen vroeger dichter bij de natuur stonden en de steen daardoor meer waardering kreeg. Heel mooi aan dit verhaal is dat het eindigt met spelende kinderen die de steen weer in zijn waarde laten. Ik vind het een prachtig verhaal, de kinderen leren iets over de geschiedenis van de wereld waarin veranderingen hebben plaatsgevonden al dan niet onder invloed van de mensen.
Dit prentenboek is één van de thematitels van kinderboekenweek 2020.
De schrijfster heeft er voor leerkrachten gratis digibordlessen bij gemaakt.