De veger

De veger
Categorieën: , ,
Publisher:

‘Het verhaal van een meisje en haar monster’. 

Nan werkt als schoorsteenveger voor de verschrikkelijke Wilkie Crudd. Wanneer ze vast komt te zitten in de haard is ze bang dat haar einde nadert. Maar dan wordt ze geholpen door een klein wezentje…

In drie woorden

Ontroerend, hartverwarmend, vriendschap

In meer woorden

Het kleine meisje Nan woonde tot haar zesde bij haar Veger. Samen maakten ze de schoorstenen schoon. Het leven was niet gemakkelijk, maar ze hadden elkaar. Op een avond komt de Veger niet meer terug, het enige wat Nan ziet is zijn hoed met daarin een gloeiend kooltje. Dit houdt ze altijd bij zich en ze noemt het haar ‘roetje’. Omdat haar Veger niet meer terugkeert, is ze gedwongen om bij iemand in dienst te gaan. Ze komt terecht bij de verschrikkelijke  Wilkie Crudd, die jonge kinderen als schoonsteenveger laat werken. Nu is ze 12 en een van zijn beste klimmers. Op een dag komt ze vast te zitten in een brandende schoorsteen, waaruit ze zich gelukkig weet te bevrijden. Wanneer ze naar haar roetje kijkt, ziet ze dat hij veranderd is in een levend wezentje dat ze de naam Charlie geeft. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen Charlie en Nan, waarbij Nan hem de wereld leert kennen.  Nan vindt een plaats om te wonen en Charlie wordt groter en leert praten. Ze ontdekken dat Charlie een Golem is, een fabelwezen. Ze houdt hem verborgen voor de buitenwereld, omdat die hem zal zien als een monster. Zij ziet een nieuwsgierig, lief en zachtaardig wezen. Dan komt ze erachter dat een golem moet sterven zodra het zijn taak heeft volbracht. Dit blijft rondspoken in het hoofd van Nan. Bovendien blijft haar oude baas, Crudd, haar zoeken. Zal het haar lukken om uit zijn handen te blijven?

Jonathan Auxier heeft dit boek geschreven omdat hij vond dat iedereen de geschiedenis moet weten met betrekking tot de schoonsteenvegers in de 19de eeuw. Over het feit dat jonge kinderen de schoorsteen in werden gestuurd met soms de dood tot gevolg. Dit stuk geschiedenis mag, vindt hij, niet vergeten worden. Hoewel het een fictief verhaal is, klopt de achtergrond waarin het zich afspeelt wel. Achterin het boek heeft de schrijver de feiten op een rijtje gezet. Het zet je aan het denken!

De veger is in het voorjaar van 2021 bekroond als winnaar door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Voor alle kinderen vanaf 10 jaar die houden van een ontroerend en mooi verhaal.

the gravatar profile photo

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *