De voorlezer van de Sultan

De voorlezer van de Sultan
Categorieën: , ,
Publisher:

“Ik zou jullie zegeningen maar tellen om in de harem van Zijne Majesteit de Sultan te mogen dienen.”

Constantinopel (het tegenwoordige Istanbul), 1902. De sultan woont in grote weelde op zijn paleis, waar het leven nog geheel volgens de oude tradities verloopt. Lilit, een meisje van de Anatolische hoogvlakte en Bilal, een jongen uit de Afrikaanse woestijn komen samen in zijn harem terecht. Ze worden beste vrienden. De harem is een gouden kooi en een web van intriges. Iedereen dingt naar de gunst van de sultan, behalve Lilit. Ze droomt van de wind door haar haren en de zon op haar gezicht … Blijven Lilit en Bilal de rest van hun leven opgesloten tussen de paleismuren?

In drie woorden

fascinerend, ontroerend, vriendschap

In meer woorden

Weer zo’n mooi boek van Inez van Loon, over een onderwerp wat nog maar weinig in kinderboeken is beschreven: de harem en de sultan in de tijd van Het Ottomaanse Rijk. Eerder tipten we van Inez van Loon, de historische roman Sara’s walkabout

Het verhaal gaat over Lilit, een 7-jarig meisje van Armeense afkomst. Wanneer Lilit voor haar zieke moeder de kruidenvrouw moet halen, wordt ze onderweg door slavenhandelaar Ahmed gekidnapt. Deze slavenhandelaar neemt haar mee naar zijn huis in Constantinopel en ze wordt daar opgesloten met een andere ontvoerde jongen, Bilal. Ze zitten in hetzelfde schuitje en raken al snel bevriend. Beide kinderen worden verkocht aan de sultan: Bilal als keukenhulp en Lilit komt in de harem terecht als schoonmaakster. Het leven in de harem is zwaar voor Lilit: het is hard werken en er is veel afgunst en jaloezie onder de meisjes. Gelukkig heeft Lilit Bilal; hij neemt regelmatig een lekker hapje voor haar mee uit de keuken en samen gaan ze op ontdekkingstocht door de tuinen en in het paleis. Daarnaast leert Lilit lezen en schrijven.

Wanneer Lilit wat ouder is, wordt ze benoemd tot voorlezer van de sultan. Elke avond leest zij de sultan voor uit een speciaal vertaalde detective. Dat Lilit  elke dag bij de sultan is, maakt veel andere vrouwen jaloers. Een aantal vrouwen komt achter een geheim van Lilit. Hoewel de sultan heel tevreden is met zijn voorlezer, loopt het op een dag helemaal mis….. Zal Lilit er ooit in slagen terug te keren naar haar ouders of moet ze voor eeuwig in de harem blijven?

De schrijfstijl van Inez van Loon is prettig en toegankelijk. Het verhaal is met veel vaart geschreven en vol spanning en emotie verteld, waardoor je het maar moeilijk weg kunt leggen. Zo knap hoe van Loon je weet mee te nemen naar deze fascinerende tijd en je zo laat meevoelen met Lilit en Bilal en de tijd en omstandigheden waarin zij leven. Dit was voor mij echt een onbekend stukje geschiedenis en ik ben blij dat ik door het lezen van dit boek veel over deze tijd te weten ben gekomen.

Voor dit boek deed van Loon veel research; in het nawoord kun je lezen dat ze zich uitgebreid heeft verdiept in de Ottomaanse tijdsperiode en de omstandigheden in de harem van Sultan Abdulhamid II. Voorin het boek vind je een kaart van het Ottomaanse rijk op zijn hoogtepunt en het boek bevat ook een lijst met onbekende woorden, namen, titels en personen die worden uitgelegd, handig!

Kortom: Een spannend en ontroerend verhaal over vrijheid en vriendschap dat zich afspeelt aan het einde van het Ottomaanse Rijk. Het boek is heel goed in te zetten in de klas.

Voor lezers vanaf 11 jaar die houden van historische verhalen over stoere meisjes.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *