De wereld op één moment

‘Wist je dat het nooit overal op de wereld dag is? Of nacht?’ 

Elf verschillende kinderen, ergens op de wereld. Op hetzelfde moment.

In Mexico zit Javier te ontbijten, maar precies dat moment is het voor Esther in Ghana lunchtijd en ligt Suzi in Australië lekker te slapen.

Ga mee de wereld rond! Het is een kleurrijke, verrassende reis in één enkele dag. Het laat zien wat kinderen in verschillende delen van de wereld op hetzelfde moment aan het doen zijn.

In drie woorden

Informatief, mondiaal, kleurig

In meer woorden

Een vrolijk leerzaam boek waarin in beeld gebracht wordt dat het niet overal op de wereld op hetzelfde moment even laat is. Voor de volwassene een vanzelfsprekendheid maar voor kinderen wellicht een nieuwtje. Best gek dat het in New York op het zelfde moment 6 uur vroeger is dan bij ons. En hoe kan dat eigenlijk? Precies dat legt de schrijver van dit boek uit.

Het verhaal begint in Mexico alwaar Javier om 7 uur s ’ochtends zit de ontbijten. Maar precies op datzelfde moment is het in New York al 8 uur en pakt Kayla haar tas in om naar school te gaan. Zo doorkruist het verhaal de wereld van west naar oost om hetzelfde moment op verschillende plaatsen vast te leggen en kan de lezer ervaren dat het nogal uitmaakt waar je woont wat betreft de klok. Kinderen zien dat, wanneer ze in Afrika aan de lunch toe zijn de leeftijdgenoten in Australië al lang en breed op één oor liggen.

Als extraatje is er ook aandacht voor iets specifieks over de betreffende locaties. Zo dragen de kinderen in Afrika bijvoorbeeld een schooluniform en leren we dat de voertaal in Brazilië Portugees is.

Samenvattend zien we dus 11 nationaliteiten langskomen die allemaal op hetzelfde moment iets anders doen, simpelweg omdat de tijd niet overal hetzelfde is. Op de laatste bladzijde legt de schrijver in zijn nawoord uit dat de tijd weliswaar overal dezelfde snelheid tikt maar dat het daardoor nog niet overal even laat is!

De wereldkaart met de bolletjes waarin de 11 kinderen op hun eigen locatie afgebeeld zijn zal helpen om het geheel te overzien. Net als de pagina grote illustraties die het verhaal in vrolijke kleuren nog eens extra verduidelijken. Het is een kleurig geheel, met als begin en eind pagina’s in zonnig geel.

Als je ooit een verre reis maakt zal je het tijdsverschil zelf ervaren. De aarde draait nou eenmaal, waardoor het op verschillende delen van de wereld dag of nacht is.

Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in andere landen en meer willen weten over hoe de aarde zich beweegt in het heelal. En wat voor invloed dit alles heeft op de ’tijd’. Voor kinderen vanaf een jaar of 4.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *