De zomer dat we Parijs bestormden

De zomer dat we Parijs bestormden
Categorieën: ,
Publisher:

Het is zover, de uitslag staat op Facebook: ik ben het Bronzen Varken.

Als Mireille, Astrid en Hakima door medeleerlingen op Facebook worden uitgeroepen tot de drie lelijkste meisjes van hun school, is dat de aanzet tot een spectaculaire roadtrip. De meiden besluiten alles achter zich te laten en op de fiets naar Parijs te gaan. Ze willen partycrashen op het grote feest dat de president elk jaar op 14 juli geeft.

Ze zijn nog maar nauwelijks onderweg of een journaliste schrijft een verontwaardigd stuk over de verkiezing, en er steekt een heuse mediastorm op. De drie worden uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is: van vette varkens tot feministische rolmodellen. En ondertussen naderen Mireille, Astrid en Hakima Parijs. Komen ze het paleis van de president binnen? En wat willen ze daar eigenlijk doen?

In drie woorden

Grappig, ontroerend, opzienbarend

In meer woorden

Mireille is al drie keer eerder verkozen tot Varken op haar middelbare school, een jaarlijkse verkiezing waarbij de drie lelijkste meisjes gekozen worden. Ze is eraan gewend en kan er met de nodige dosis humor prima mee omgaan. Dat is anders voor Hakima en Astrid. Het is voor hun het eerste jaar dat ze verkozen zijn tot Gouden en Zilveren Varken en zijn er erg van ontdaan en van slag. Samen bundelen ze hun krachten en ze besluiten om met elkaar op de fiets te stappen om naar Parijs te fietsen. Ze willen partycrashen op het feest dat de president elk jaar op 14 juli geeft. Mireille wil daar graag haar biologische vader confronteren met haar bestaan. Hakima heeft haar eigen reden om daar naartoe te gaan. Een van de gasten is namelijk de generaal die in de woestijn een opdracht had gegeven aan een groep militairen, waarbij de broer van Fatima zijn beide benen verloor. Ze wil de generaal confronteren met het feit dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de militairen en de verminking van haar broer. Astrid heeft een simpelere reden om mee te gaan. Ze wil alleen mee omdat haar favoriete band op het feest zal spelen! Onderweg zullen de meiden varkensworst verkopen om hun reis te kunnen bekostigen.

Op het moment dat de meiden op de fiets stappen, pikt een journalist het verhaal van de Varkenverkiezing op en schrijft een verontwaardigd stuk. Meer mensen volgen het verhaal en willen de meiden steunen. In de dorpen die ze passeren wachten de mensen hun op om hun worsten te kopen en om hun een hart onder de riem te steken.

Mireille blijkt over een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor te beschikken, wat maakt dat je regelmatig met een glimlach op je gezicht zit. Ze wekt bewondering op vanwege de manier waarop zij met de situatie omgaat. Op een verfrissende manier steekt ze de draak met de obsessie van een perfect uiterlijk. Het boek werd in Frankrijk verkozen tot beste jeugdroman, er werd een theaterstuk van gemaakt en de filmrechten zijn verkocht.

Voor alle jongeren die zichzelf willen zijn en lak (willen) hebben aan wat anderen van hun vinden.

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *