De zomer waarin ik in een caravan woonde

‘Ik kom dus nooit meer uit deze caravan. Ze bekijken het maar.’

Juno baalt als een stekker. In de zomer voor ze naar groep 8 gaat kopen haar ouders een camping in een gehucht aan de andere kant van het land. Voor Juno voelt het als de andere kant van de wereld. Dag vrienden. Dag hoofdrol in de musical. Om haar ouders te laten voelen hoe boos ze is, besluit ze geen stap buiten de caravan te zetten waar ze tijdelijk wonen. Alles verandert als de caravan van de buurvrouw in brand vliegt en Juno wel naar buiten móét. Die nacht ontmoet ze Dean. Hij neemt Juno mee op sleeptouw en laat haar zien hoe bijzonder de camping is. Zou het Juno dan toch lukken om zich thuis te gaan voelen op de allerlaatste plek waar ze ooit wilde wonen?

In drie woorden

Hartverwarmend, realistisch, mooi

In meer woorden

Juno is helemaal niet blij wanneer haar vader zijn wens om een camping te beheren uit laat komen. De camping staat namelijk aan de andere kant van Nederland en dit betekent dus dat ze al haar vrienden achter zich moet laten wanneer ze op de camping gaan wonen. Ze besluit om niets meer tegen haar vader te zeggen, niet uit de caravan te komen en besluit zich vooral nooit thuis te gaan voelen. En dat valt niet mee, want de mussen vallen van het dak en het is bloedheet in de caravan. Maar ze houdt vol!

Tot ze op een avond wakker wordt van de buurvrouw die roept dat er brand is in haar caravan. Juno gaat naar buiten en probeert door andere mensen te waarschuwen haar vader te helpen. Dan ontmoet ze Dean, een jongen die al zijn hele leven op de camping komt en het er erg naar zijn zin heeft. Hij laat haar alle bijzondere plekjes zien van de camping en stelt haar aan de medewerkers voor. Juno ziet steeds meer in dat de camping niet zo verschrikkelijk is als ze eerder dacht. Zal het haar lukken om zich er thuis te gaan voelen?

Dit is een heerlijk boek om te lezen. Na de eerste zin ben je direct geboeid en wil je weten waarom Juno de caravan niet uit wil. En natuurlijk ben je benieuwd hoe lang ze dit vol gaat houden. Wanneer je zelf een puber in huis hebt, zal de koppigheid zeker herkenbaar zijn. De personages uit het verhaal worden goed omschreven, je leert ze kennen en zijn stuk voor stuk aardige mensen die elkaar helpen. Ook de omgeving wordt goed omschreven in het boek. Je zie de camping zo voor je. Het is mooi om de worsteling van Juno te lezen. Een realistisch verhaal met een mooie boodschap.

Voor koppige pubers vanaf 11 jaar.

 

Blog auteur Dieke Grootscholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *