
Dit verhaal heeft twee kanten. Welke kant vind jij het mooist?
Er is geen plek op onze rots
Dus is het gek om te zeggen
Er is hier ruimte voor iedereen
Hup, ga weg! Nu meteen!
Er is hier niemand die zomaar zegt
Welkom thuis.
Lees dit bijzondere boek en lees het opnieuw, maar dan van achteren naar voren. Ontdek hoe elk verhaal twee kanten heeft.
In drie woorden
Boodschap, doordacht, actueel
In meer woorden
Op een dag kloppen dieren in nood aan bij een drukbevolkte rots. Maar hun wordt de toegang geweigerd, er kan echt niemand meer bij beweren de bewoners. Ze moeten maar terug gaan naar hun eigen rots want deze is vol…
Een verhaal waarin een ieder het actuele thema met bijhorende discussies en dilemma’s zal herkennen. Beeldend getekend in rustige, natuurlijke kleuren op groot formaat. Er is opvallend weinig tekst nodig om de situatie te beschrijven. Maar…………………….en nu komt het: dit verhaal heeft twee kanten. Want als je het van achteren naar voren leest wordt de situatie heel anders. De toon en strekking zijn dan ineens liefdevol en sociaal. De woordjes van ons krijgen ineens een heel andere strekking. Het onderscheid tussen bewoners en nieuwkomers is weg!
Ik was echt verbaasd om te ontdekken hoe anders het verhaal is als je het van achteren naar voren leest. En dat met dezelfde tekst en dezelfde tekeningen! Super knap gedaan. Hier is echt goed over nagedacht en het zet zeker aan tot dieper nadenken over deze problematiek. Het is een ogenschijnlijk eenvoudig verhaaltje met een diepere betekenis en boodschap. Wat een originele vondst om dit zo uit te voeren! Het boek is vanuit het Engels (Australië) vertaald door Lisette Ma Neza.
Ik sluit me aan bij onderstaand citaat uit het juryverslag van de NCTE-award voor beste fictie:
‘Wanneer je de manier waarop je het verhaal leest verandert, verandert het verhaal dat je leest jou’.
Lees het boek zelf maar en je zult ontdekken wat er met deze uitspraak bedoeld wordt. Voor kinderen vanaf een jaar of 4 / 5.