
‘De kunst van het schrijven van een haiku is om met weinig woorden veel te zeggen.’
Beleef een jaar in de natuur in vogelvlucht, met voor elk seizoen en elke maand een passend gedicht. Extra bijzonder is dat alle gedichten in een andere versvorm geschreven zijn. Zo ontdek je in mei een spicht waarin een specht een gat in de boom hakketakt, in oktober een rondelet waarin een egel een veilig bedje van blad maakt, en in januari een sonnet waarin eenden kwakend in wakken baden gaan.
In drie woorden
Versvormen, gedichtenbundel, inspirerend
In meer woorden
De auteur van deze gedichtenbundel laat je genieten van de vier jaargetijden. Elk nieuw seizoen wordt ingeluid met een haiku. Mede door de poëtische benadering wordt je liefde voor elk nieuw jaargetijde dat aan bod komt aangewakkerd. De grote, lieflijke illustraties dragen daar zeker ook hun steentje aan bij. Gedicht en plaat voelen elkaar aan, passen bij elkaar. De woorden tonen wat je ziet maar het kan evenzogoed andersom verwoord worden want de illustraties tonen op hun beurt wat je leest. Duidelijker kan ik niet weergeven wat ik bedoel te zeggen. Het is in balans en prachtig.
Er is gekozen om te beginnen met de lente, een zachtgroen gevulde pagina met een boom vol lentebloesem en een mooie haiku vallen je ten deel. Sla om, het is maart zoals je aan de zijkant van de bladzijde verticaal kunt lezen, en aanschouw een lammetje, wat kievieten en een kievietsei. Op deze bladzijde lees je een rondeel met als titel: ‘Lentedans’. Maar de lente is nog niet afgelopen want april en mei liggen nog in het verschiet. Ook deze maanden worden op de volgende pagina’s verticaal in gekleurde letters aangekondigd met elk weer een schitterende plaat en gedicht. Deze keer is gekozen voor andere versvormen dan de eerstgenoemden, namelijk een acrostichon en een spicht. Hierna is het voorjaar dan toch echt afgelopen en doet de zomer zijn intrede, wederom vergezeld van een schitterende illustratie, dit keer met een warme roodachtige gloed, waarop ter introductie van dit seizoen weer een veelzeggende haiku.
Dit patroon zet zich voort in het boek. Een paginavullende plaat met een haiku, gevolgd door vermelding van de betreffende maanden met elk een passende illustratie en weer een gedicht, uiteraard in steeds een andere versvorm. Deze structuur zorgt voor natuurlijke ordening en geeft jou als lezer de kans om de gedichten in je op te nemen en ook om je te leren over de versvormen die steeds weer anders zijn dan de vorige. De dichtvorm wordt telkens rechts onderin op de bladzijde vermeld. Je gaat dus alle seizoenen met hun maanden langs en leest erover in verschillende versvormen. Wellicht ken je alle versvormen die aangeboden worden nog niet? Dan is dit je kans om ze te leren kennen! En wie weet word je, nadat je ze hebt leren kennen, wel geïnspireerd om zelf ook een mooi gedicht in een door jou gekozen versvorm te schrijven?
Mooi is het zeker, eenvoudig niet altijd. Daarom is het fijn dat deze bundel uitleg geeft over de verschillende versvormen. Achterin het boek wordt hier nog eens extra aandacht aan besteed. Ook hier is weer orde op zaken gesteld zonder aan speelsheid te verliezen. Je krijgt uitleg over elke versvorm met daarboven de betreffende illustratie. Duidelijker kan niet, wat niet wil zeggen dat het niveau ervan voor alle kinderen toegankelijk is. Dit is wat mij betreft ook de rede waarom ik deze bundel eerder zou aanraden voor wat oudere kinderen. Je kunt dan (bijvoorbeeld als leerkracht) met kinderen filosoferen over wat je gelezen hebt en samen of elk voor zich, proberen om zelf een gedicht te schrijven in één van de aangeboden versvormen. De kennis die je hebt opgedaan tijdens het lezen van de ze bundel zal je daarbij van pas komen en vast inspiratie geven om aan de slag te gaan.
Deze originele gedichtenbundel is van de hand van Gouden Griffel-winnaar Bette Westera. De treffende houtsneden zijn gemaakt door bekroond illustrator Henriette Boerendans. Geschikt voor een ieder die graag met taal speelt.