Donderkopje

Donderkopje
Categorieën: , ,
Author:

“Hun staartjes werden kleiner en kleiner, en opeens hadden ze helemaal geen staartje meer. ‘Geen staartje meer! Geen staartje meer!’ juichten ze allemaal”. 

Donderkopje is een kikkervisje. Het kleinste kikkervisje in de vijver. Ze wil net als haar grote broers en zussen in een kleine kikker veranderen. Maar kan ze tot die tijd uit de buurt van Dikke Blub blijven? Dan ontdekt ze dat grote wensen ook met kleine stapjes kunnen uitkomen…

In drie woorden

Amfibieën, onder-boven water, opgroeien

In meer woorden

Het verhaal begint onder water. We zien hoe Donderkopje als kleinste kikkervisje uit de vijver moeite heeft om haar broertjes en zusjes bij te houden. Ze moet dus flink haar best doen om bij de groep te blijven, zeker ook omdat er altijd gevaren op de loer liggen. Dikke Blub, een grote vis die ook in de vijver leeft, is bijvoorbeeld zo’n gevaar.

Het leventje van de kikkervisjes kabbelt voort en de eerste veranderingen aan hun lijfjes worden zichtbaar. Er verschijnen pootjes aan hun lichaampjes en de staartjes verdwijnen. Gek genoeg blijven er steeds minder kikkervisjes over?! Op een dag is Donderkopje nog maar met slechts één broertje en één zusje in de sloot. Als Donderkopje op een gegeven moment als laatste achtergebleven is duikt ‘Dikke Blub’ ineens op. Hij probeert Donderkopje te vangen. Maar Donderkopje zwemt voor haar leven en dan ontdekt ze iets: ze kan ademhalen boven water! Donderkopje springt en dan…

Wat een prachtig, tweeledig verhaal. Het gaat over opgroeien te midden van broertjes en zusjes. Donderkopje heeft een beetje een uitzonderingspositie omdat zij in ontwikkeling wat achter loopt op de rest. Maar ze weert zich kranig. De emoties die hierbij horen zijn duidelijk herkenbaar in de plaatjes. Dit maakt dit prentenboek mooi en invoelend. Tijdens het verhaal is de lezer getuige van de langzame metamorfose die elk kikkervisje ondergaat. Dit is de informatieve, leerzame laag van het verhaal die moeiteloos samenvloeit met de strijd tot overleven waar Donderkopje en haar broers en zussen dagelijks mee te dealen hebben.

Het zou heel goed kunnen dat je Benji Davies al kent. Hij is namelijk een bekroonde auteur-illustrator en animatieregisseur. “De kleine walvis’ was zijn eerste zelfgeschreven prentenboek. Hij ontving hiervoor de ‘Prentenboek van het jaar 2017’- prijs in Nederland. Vele andere prentenboeken en prijzen volgden.

Dit gebonden kartonboek over het kikkervisje ‘Donderkopje’ is extra stevig zodat ook de allerkleinsten van dit verhaal kunnen genieten. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *