Dood zijn, is dat voor altijd?

Is er een dierbare van je overleden en zit je met vragen? Lees dan verder en kijk of dit boek je verder kan helpen.

Praten met kinderen over de dood is voor ouders vaak heel moeilijk en ze kiezen er dan voor om te zwijgen. Maar dit neemt de vragen niet weg. En kinderen die met vragen zitten, gaan altijd op zoek naar antwoorden. Wanneer zij deze antwoorden niet krijgen van een volwassene, gaan zij zelf fantaseren. Op deze manier kunnen er hele verkeerde verhalen ontstaan. En kan de dood iets heel engs worden.

In drie woorden

Informatief, begripvol en eerlijk

In meer woorden

Wanneer een kind te maken krijgt met de dood kunnen de meest uiteenlopende vragen bij hen opkomen. In dit waardevolle themaboek wordt per onderwerp uitgebreid antwoord gegeven op deze vragen. Zo zijn er vragen rondom afscheid nemen, de begrafenis of crematies, de hulpverlening en over gevoelens. Ook komt de dood in andere culturen naar voren, want dit kan nogal verschillen met onze rituelen. 

Lies Scaut is psychotherapeut met veel kennis over rouw en kinderen. Dit is echt te merken wanneer je het boek leest. Het eerlijke aan dit boek, vind ik, is dat elk onderwerp besproken wordt. “Kunnen dokters iedereen redden?” is een hele logische vraag omdat een dokter er is om ons te helpen. Maar de waarheid is ook dat iemand soms niet meer te helpen is. Maar ook suïcide en euthanasie blijft niet onbesproken. De antwoorden die worden gegeven zijn op een begrijpelijke, maar niet verdoezelende manier geschreven. Er worden feiten gegeven waardoor de kinderen een eerlijk antwoord krijgen en het fantaseren niet meer nodig is. Naast de antwoorden staan tips die het kind toe kan passen 

De illustraties die gemaakt zijn door Isabelle Geeraerts zijn klein en subtiel. Hierdoor zijn ze heel erg passend bij de tekst.

Dood zijn, is dat voor altijd? is een eerlijk en warm themaboek voor wanneer je als ouder of als leerkracht niet weet wat je moet zeggen maar wel het juiste antwoord wil geven. Wil je als kind zelf op zoek gaan naar de antwoorden, dan moet je 10 jaar of ouder zijn om dit boek zelf te kunnen lezen.

the gravatar profile photo

Blog auteur Yvonne Soepboer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *